Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Zakelijk


Wat kan ik doen wanneer mijn manager weigert gewerkte minuten uit te betalen?

Ik werk voor een horeca/retailbedrijf en we vallen onder de Horeca CAO. Nergens in de CAO, onze arbeidsvoorwaarden of de huisregels van ons bedrijf staat een afspraak vermeld over niet betalen van gewerkte tijd die buiten de roostertijd valt.

Voorbeeld: Ik sta van 6.00 tot 14.30 op het rooster. Ik loop 14.29 weg om uit te klokken, maar het hele aanrecht ligt vol vaat en ik weet dat mijn collega's het druk hebben en ze hebben nog ijs nodig. Ik zet de vaatwasser aan en breng mijn collega's nog even een bak ijs en klok uit om 14.33. Mijn manager voert nu in dat we die 3 minuten dan niet meer betaalt krijgen, want dan had je beter moeten plannen zegt ze. Ik heb mijn manager erop gewezen dat dit niet is toegestaan. Dat wanneer niet anders vermeld in CAO, arbeidsvoorwaarden of huisregels het Nederlands wetboek van toepassing is en daarin staat vermeld dat je loon dient te ontvangen voor je verrichte arbeid. Ze heeft mij tot op heden geen bewijs kunnen laten zien voor het tegendeel.

Mijn manager zegt dat je deze dingen uit collegialiteit moet doen. Ik heb aangegeven het daarmee eens te zijn, maar dat dat niet wil zeggen dat dat gratis hoeft te gebeuren. Hieruit is, nadat ik mijn manager schriftelijk heb verwezen op het feit dat haar verzoek onwettelijk is, tijdens werktijd een conflict ontstaan. Het niet vrijwillig uitvoeren van onbetaalde arbeid in mijn eigen tijd wordt gezien als 'niet collegiaal'. Volgens mij sta ik in mijn recht hierin en dit is ook exact het advies dat ik van juridisch loket heb gekregen voor het gesprek met mijn manager plaats heeft gevonden. Als ze me niet betalen, hoef ik geen werk voor ze te verrichten en dat heeft volgens mij niks met collegialiteit te maken.

Zij heeft me hiervoor vervolgens een formele waarschuwing gegeven, waarin niet vermeldt wordt dat ik haar heb gewezen op de onwettelijkheid van haar verzoek. Ook staan er onwaarheden in het verslag en is het een behoorlijk gekleurde omschrijving van de situatie die niet in één lijn ligt met mijn ervaring van de situatie. In het gesprek heb ik aangegeven dat ik dan voortaan op het einde van mijn geroosterde tijd mijn werkzaamheden laat vallen, omdat ik niet akkoord ga met het verrichten van onbetaalde werkzaamheden. Hierover wordt in de waarschuwing het volgende geschreven: "Het uit de handen laten vallen van het werk is echter niet de manier waarop wij met elkaar willen samenwerken en getuigt niet van enige collegialiteit." Ik heb meermaals aangegeven dit zelf ook niet te willen hoeven doen, maar het geen vrijwilligerswerk is. Vervolgens geeft ze aan dat wanneer ik nog eenmaal zonder geldige reden de uren van mij en mijn collega's in ons roostersysteem gelijk zet met de daadwerkelijke tijden van het kloksysteem, wat een taak is die tot mijn dagelijkse werkzaamheden behoort, of me op enige andere manier niet houdt aan de afspraken en regels van het bedrijf, zal dit leiden tot disciplinaire maatregelen. Dit omdat ik zogenaamd structureel haar alleszins redelijke verzoek om dit niet te doen negeer. Hoewel ik dus heb aangetoond dat haar verzoek onwettelijk is.

Het verslag over dit incident hoeft door mij alleen ondertekend te worden voor 'gezien'. Of ik ermee akkoord ga of niet doet er dus niet toe. Dit wordt vervolgens naar HR gestuurd. De enige vertrouwenspersoon binnen ons bedrijf is de vrouw van HR. Ik voel me niet op mijn gemak om hierover met haar in gesprek te gaan. Zeker omdat zij degene is die mijn manager heeft geraadpleegd voor ons gesprek plaats heeft gevonden.

Mijn manager eindigt de waarschuwing met de zin: "Op dinsdag 18 mei zullen we opnieuw met elkaar in gesprek gaan hierover." Ik zie niet hoe dit gesprek tot een andere uitkomst gaat leiden, dus ik zou hier liever niet aan deelnemen. Liever ga ik met de leidinggevende van mijn manager in gesprek.

Wat zijn de stappen die ik kan ondernemen? Bij wie kan ik het beste terecht? Sta ik in mijn recht wanneer ik weiger onbetaald door te werken en hoe kan ik dit bewijzen?

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag