Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wat kan ik doen tegen (gevaarlijk) achterstallig onderhoud aan woning?

In ons huurhuis (vrije sector) lopen loden leidingen uit 1929 naar de kraan in de keuken.
Dit water hebben wij laten testen en daaruit bleek dat de hoeveelheid lood in het water 120 microgram per liter bedraagt, voor de gezondheid mag dit water maar 5 tot 10 microgram per liter bevatten.
Dit water hebben wij vanaf ingang van het contract gedronken en hebben we er ook de voeding van onze 11 weken oude baby mee klaargemaakt, wat betekent dat we het al 7 maanden een veel te hoge concentratie aan lood tot ons krijgen.
Nu hebben wij een voorstel gedaan om de leidingen te laten vervangen door de verhuurder of onze huur met 50% te verlagen voor de verdere duur van ons contract en vrijstelling van dit contract.
De verhuurder heeft aangegeven niet akkoord te gaan met de huurverlaging maar heeft de loodgieter ingeschakeld om de leidingen te vervangen.

Dit zal betekenen dat wij met onze 11 weken oude baby in een lawaaierige, stoffige en veel te late renovatie zullen zitten waarin we dus geen gebruik kunnen maken van douche, toilet en kraanwater.
Wij zijn van mening dat de verhuurder erg lang de tijd heeft gehad om deze leidingen te vervangen en dat het ook hun verantwoordelijkheid is om te onderzoeken of de faciliteiten die zij aanbieden (voor een asociaal bedrag) veilig zijn voor gebruik alvorens de huurder een huurcontract aan te bieden.
Na veel te hebben gelezen en nagedacht over de situatie en wat de ''wet'' eigenlijk nog voor ons zou kunnen betekenen, denken we niets anders te kunnen doen dan de woning verlaten en moeder met baby terug bij haar ouders in te laten trekken en vader een bankstel bij vrienden te bekleden.
Kunnen wij alsnog;
- Hier blijven wonen en een huurkorting eisen
- De verhuurder de renovatie NA het verloop van ons contract uit laten voeren
- Een gedeelte van de huur terug krijgen op basis van onleefbaarheid en in gevaar brengen van ons en ons kind

Ontegenzeggelijk is oud leidingwerk van lood erg gevaarlijk voor de gezondheid en indien normen worden overschreden is het gebrek aan het gehuurde een vaststaand feit dat kan leiden tot 60% huurvermindering
,met terugwerkende kracht van zes maanden na datum ingebrekestelling. Natuurlijk kunt u ook afspreken dat werkzaamheden pas plaatsvinden nadat u het pand verlaat, maar voer dan ook schade op! Sowieso die zes maanden en schoon drinkwater dat u moet aanschaffen voortaan. Ik denk dat wat juridische bijstand hier wel verschil kan maken, voor meer informatie kunt u mij benaderen op info@rechtinjestad.nl .

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag