Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Wat kan ik doen tegen een strafbeschikking?

Rond 00:36 fietste ik naar huis, nadat ik bij een vriendin was geweest. Ik was vergeten om mijn lampjes aan te doen en werd staande gehouden door een politieauto. Ik had direct door wat de reden was en had mijn fietslampen weer aangedaan. Ik gaf de agent mijn ID en kort daarna werd mij verteld dat ik een boete kreeg. Ik gaf aan dat ik dit wel overdreven vond aangezien ik wel mijn lampen weer aan had gezet. De politieagenten gaven hier geen gehoor aan en liepen terug naar hun auto. Aangezien de auto tien meter verderop stond en ik nog graag in gesprek wilde over de situatie riep ik naar hun. Hierop gaf een agent dat ik er nu nog een boete bij kreeg. Ze stapte daarna in de auto zonder nog aan mij te leggen wat voor boete het was en waarom ik deze boete had gekregen. Ik heb uiteindelijk een boete gekregen voor ‘rumoer of burengerucht verwekken waardoor de nachtrust kan worden verstoord’. Ik kan mij hier niet in vinden en zit te twijfelen om bezwaar te maken. Nu vraag ik mij af of dit handig en wat er eigenlijk gebeurd als dit bezwaar wordt geweigerd. Ik hoop hier graag antwoord op te krijgen.

U kunt binnen twee weken verzet instellen tegen een strafbeschikking als u het er niet mee eens bent. Zonder processtukken heeft u geen idee wat de verbalisanten in het proces-verbaal hebben gezet.

Als u verzet heeft ingesteld is het mogelijk om inzage in de processtukken te vragen. Daarmee kunt u bijvoorbeeld zien wat de verbalisanten over de zaak hebben verklaard. Op basis van de stukken kunt u de gronden van het verzet aanvullen, maar het is ook mogelijk om een ingesteld verzet later in te trekken.

Het is niet mogelijk om buiten de termijn van twee weken nog verzet in te stellen.

U kunt dus nu wel verzet instellen en aan de hand van de stukken later eventueel nog besluiten om het verzet in te trekken. De zaak komt dan niet voor de rechter.

U kunt vrijblijvend contact met mij opnemen als u nog vragen heeft of juridische bijstand wenst.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag