Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Wat kan ik doen om het bedrijf XYZ aansprakelijk te stellen voor de schade?

De firma XYZ heeft een traplift geplaatst. Bij het inmeten of bij het uitzetten van de juiste gegevens op de trap zijn fouten gemaakt. Nu zijn er teveel gaten geboord die zichtbaar zijn. Ik heb het bedrijf hiervoor verantwoordelijk gehouden. En gevraagd om een oplossing om deze schade te herstellen. Na overleg mocht ik een erkend schildersbedrijf een offerte (€ 599,50) laten opmaken en deze opsturen. Het bedrijf XYZ bied mij een schadeloosstelling van € 100,00 incl. BTW. Het schildersbedrijf heeft aangegeven dat de gehele trap geschuurd moet worden dan de gaten dichten en aflakken. Dit alles om geen kleurverschil te krijgen. Nu vragen ze ook wanneer de trap geplaatst is(1972) en wanneer hij voor het laatst afgelakt is. zijn deze gegevens relevant? Ik mag toch aannemen dat het bedrijf ook een verzekering heeft lopen voor dit soort gevallen. Of "moet" ik genoegen nemen met de schadeloosstelling en terugvallen op mijn inboedelverzekering? Met vriendelijke groeten,

Het lijkt erop dat u zich in een lastige positie bevindt. Ten eerste, de gegevens over wanneer de trap is geplaatst en wanneer deze voor het laatst is afgelakt, kunnen relevant zijn. Mogelijk proberen zij te beargumenteren dat de trap sowieso al aan vervanging of onderhoud toe was.

Het is inderdaad logisch te denken dat het bedrijf verzekerd is voor dergelijke gevallen, maar dat betekent nog niet dat zij ook bereid zijn de volledige schade te vergoeden. Het is mede afhankelijk van de exacte voorwaarden van hun verzekering, en het beleid van het bedrijf zelf.

Wat betreft uw inboedelverzekering, dat kan een optie zijn maar hier zitten vaak ook haken en ogen aan. Het is verstandig om eerst te informeren bij uw verzekeraar of dergelijke schade gedekt wordt.

Als u het bedrijf aansprakelijk wilt stellen voor de volledige schade, dan is er een aantal stappen die u kunt nemen. Ten eerste kunt u schriftelijk en aangetekend uw eis stellen aan het bedrijf. Hierin geeft u duidelijk aan wat de schade is, hoe deze is ontstaan en wat u van hen verwacht om het op te lossen. Tevens kunt u de offerte van het schildersbedrijf meesturen als bewijs van de kosten.

Als het bedrijf niet bereid is om aan uw eisen te voldoen, dan kunt u overwegen om naar de rechter te gaan. Afhankelijk van de hoogte van de schade, kunt u dit zelf doen bij de kantonrechter, of u kunt een advocaat in de arm nemen. Houd er wel rekening mee dat de kosten voor een advocaat en voor het voeren van een rechtszaak hoog kunnen oplopen.

Het kan verstandig zijn om eerst een gespecialiseerd advocaat of jurist te consulteren om te bespreken wat de beste aanpak is in uw specifieke situatie.
---------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag