Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wat kan ik doen om de verhuurder te verplichten iets aan warmte-isolatie te doen?

Pand huur ik als praktijkhouder fysiotherapie. Er zijn op meerdere plekken enkelglas kozijn waar vocht op achterblijft. De temperatuur en vochtigheid zijn niet goed te regelen, waardoor er mogelijk ongezonde situaties ontstaan. De huurder wil onvoldoende investeren in het up to date houden, ondanks meerdere huurverhogingen. Twijfels over het energielabel.

In je situatie bestaan er een aantal mogelijkheden in het Nederlands recht om de verhuurder te verplichten om te investeren in warmte-isolatie. De huurovereenkomst en de wet geven je een aantal rechten en verplichtingen.

Allereerst is het van belang om na te gaan wat er in je huurovereenkomst is opgenomen met betrekking tot onderhoud en verbeteringen aan het pand. Als de verhuurder volgens de overeenkomst verplicht is om voor onderhoud en eventuele verbeteringen te zorgen, kun je hem op deze verplichting wijzen en mogelijk ingebrekestellen als hij hiermee in gebreke blijft.

Bovendien heeft de verhuurder volgens de wet een zorgplicht voor het onderhoud van de verhuurde zaak. Volgens artikel 7:206 van het Burgerlijk Wetboek is de verhuurder verplicht om op verzoek van de huurder gebreken te verhelpen, tenzij dit onmogelijk is of uitgaven vereist die in de gegeven omstandigheden redelijkerwijs niet van de verhuurder zijn te verlangen. Enkel glas en gebrekkige isolatie kunnen mogelijk als een gebrek worden beschouwd.

Als je verhuurder na jouw verzoek nog steeds weigert om iets aan de isolatie te doen, kun je overwegen om een procedure bij de huurcommissie of de rechter te starten om je verhuurder te dwingen de nodige maatregelen te nemen. De huurcommissie kan een vermindering van de huurprijs vaststellen als de woning door de gebreken in feite een lagere huurprijs waard is.

Het is in jouw situatie raadzaam om hulp in te schakelen van een jurist of advocaat om je bij te staan in deze kwestie. Het kan complex zijn om de verplichtingen van de verhuurder en de rechten van de huurder in deze situatie vast te stellen. Daarnaast kan een jurist of advocaat je helpen bij een eventuele procedure bij de huurcommissie of de rechter."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag