Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Wat kan ik doen dat mijn AOW uitkering niet wordt gekort?

Sinds 2017 heb ik een Letse vrouw een (slaap)kamer (3 bij 3,5) bij mij in huis aangeboden en daartoe ingeschreven in de BRP. Zij mag tevens van badkamer, WC, keuken en tuin gebruik maken. Ik werd hierdoor indertijd gekort op mijn IOAW uitkering, maar is welwillend door de SD teruggedraaid nadat zij, na familie bezoek niet uit Letland heeft kunnen terug keren vanwege Corona omstandigheden. (Wat nog wel haar intentie is).
Eind 2022 bereik ik de pensioengerechtigde leeftijd en omdat voor de AOW uitkering min of meer dezelfde regels gelden, zou ik graag geadviseerd willen worden, wat ik kan doen om een korting te voorkomen.
Daarbij denk ik aan:
Briefadres?
Huurcontract. (Tevens, wat is een commercieel aanvaardbare huurprijs voor de verhuur van een slaapkamertje in Borculo en gemeenschappelijk gebruik van Keuken, WC, badkamer en tuin. En wat wel en niet invullen/aankruisen in het standaard huurcontract dat te vinden is op de site betreffende AOW van de overheid?)
Andere mogelijkheden?
Verder zou ik graag een advies willen krijgen wat ik eventueel moet doen als ik zelf haar inschrijving op mijn woonadres in de BRP ongedaan wil maken.
Bij voorbaat dank.

Het is goed dat u al over deze situatie nadenkt.

In de meeste gevallen is er sprake van een gezamenlijk huishouden indien er twee personen samenwonen en de andere persoon meebetaald aan het huishouden, bijvoorbeeld door het betalen van huur. U zou dan geen volledige AOW uitkering ontvangen.

Dit is anders als er sprake is van een commerciƫle relatie.
Uw geval zou mogelijk onder deze uitzondering kunnen vallen.

Er moet dan wel sprake zijn van een strikt zakelijke relatie en er moet aan een aantal voorwaarden voldaan worden. Ook moet u kunnen bewijzen dat er sprake is van enkel een commerciƫle relatie.

Ik kan u helpen om de situatie duidelijk te krijgen en u een advies te geven. U kunt contact met mij opnemen als u dat wenst.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag