Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Wat kan ik doen als mijn werkgever mijn loon niet betaalt?

30 september 2023 was mijn laatste fysieke werkdag. Vervolgens heb ik mijn resterende verlofdagen in oktober opgenomen. Dit betekent dat ik per 25 oktober 2023 uit dienst ben getreden bij mijn werkgever. Tot vandaag aan de dag (2 december) heb ik mijn laatste loon over de maand oktober niet ontvangen. Ik heb zelf de directeur tot 2x toe een mail verstuurd met de vraag wanneer ik mijn salaris kan verwachten. In mijn laatste mail heb ik aangegeven dat ik dit graag 30 november wil hebben. Helaas heb ik nooit een reactie terug gekregen.

Wat kan ik nu doen?

Het is niet acceptabel dat je werkgever je loon niet uitbetaalt. De Werkloosheidswet artikel 16 bepaalt dat het salaris moet worden uitbetaald op de overeengekomen vaste dag, uiterlijk laatste werkdag van de maand. Dit is overduidelijk niet gebeurd.

Hier zijn enkele stappen die je kunt ondernemen:

1. Leg het probleem schriftelijk voor: Het lijkt erop dat je al contact hebt gehad met je werkgever, maar het kan nuttig zijn om je verzoek officieel op schrift te zetten. Dit kan per brief of email, waarin je ook de datum kan aangeven waarop je het loon verwacht te ontvangen. Hiermee heb je ook een bewijslast voor eventuele latere stappen.

2. Schakel een vakbond of een rechtsbijstandverzekering in: Als je lid bent van een vakbond, kunnen zij je vaak helpen met dit soort problemen. Als je een rechtsbijstandverzekering hebt, kun je die ook inschakelen.

3. Inschakeling van het Juridisch Loket of een advocaat: Als de bovenstaande stappen niet helpen, kun je overwegen om juridische hulp in te schakelen. Zij kunnen je helpen om je rechten te doen gelden.

4. Loonvordering via de rechter: Als laatste optie kun je naar de rechter gaan om je salaris op te eisen. Hiervoor heb je een advocaat nodig. Je zou een zogeheten “loonvordering” kunnen instellen waarbij je de rechter vraagt om te bepalen dat je werkgever je je salaris moet betalen. Let op: hieraan zijn wel kosten verbonden.

Een aantal van bovenstaande opties kan wat tijd in beslag nemen, dus het is raadzaam om zo snel mogelijk te beginnen met deze stappen. Daarnaast, houd er rekening mee dat het inschakelen van een advocaat kosten met zich meebrengt. Kijk dus eerst of je recht hebt op gesubsidieerde rechtsbijstand.

Ik raad aan om professionele juridische hulp te zoeken voor gedetailleerd advies passend bij je situatie."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag