Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wat kan ik doen als mijn onderburen (verhuurder) hun deel van de opstalverzekering niet betalen?

3 jaar geleden heb ik een woning boven een bedrijfspand (huur) gekocht. Tussen de vorige eigenaar van mijn woning en toenmalige verhuurder van het bedrijfspand bestond de afspraak dat de opstalverzekering 50/50 gedeeld wordt. Deze afspraak wordt tevens benoemd in de akte van levering van mijn woning: "Koper verklaarde ermee bekend te zijn dat er een verplichting is om vijftig procent (50%) van de gezamenlijke opstalverzekering te betalen, [...].".
Het bedrijfspand was destijds in bezit van Dan Vastgoed (Zwolle), maar voor zover ik weet bestaat dat niet meer en is dat De Woningwinkel (Zwolle) geworden, maar dit weet ik niet helemaal zeker. Vlak nadat ik de woning kocht, heb ik De Woningwinkel gemaild om te vragen of zij inderdaad het pand onder mijn woning in bezit hebben ivm de gezamenlijke opstalverzekering. Door de reactie die ik vervolgens kreeg, heb ik wel heel sterk het vermoeden dat zij inderdaad eigenaar van het bedrijfspand zijn. Hoewel zij mijn vraag niet direct beantwoordden, wisten zij mij namelijk wel te vertellen bij welke verzekeraar de verzekering is ondergebracht en wie hun contactpersoon daar is. Zij verwezen mij voor vragen over de opstalverzekering door naar de betreffende verzekeraar. Vervolgens heb ik nog een bericht teruggestuurd om te vertellen dat het mij ging om de kosten van de opstalverzekering die gedeeld zouden moeten worden. Hierop heb ik geen reactie ontvangen. Vanwege herstel na een ongeluk heb ik er daarna geen energie meer in gestoken. Wel heb ik nog een poging gedaan om zekerheid te krijgen over welke partij nou het bedrijfspand in bezit heeft, duur de huurders hiernaar te vragen. Helaas wilden zij mij dit niet vertellen en raadden zij mij aan om de opstalverzekering zelf te regelen, omdat de verhuurder volgens hen zijn zaakjes niet geregeld heeft zoals het zou moeten. Helaas is dat geen optie omdat de woning en het bedrijfspand ondergebracht zijn in een VVE en de opstalverzekering niet alleen voor mijn woning afgesloten kan worden. Dus ik moet hier toch iets mee.
Op 17 oktober jl. heb ik De Woningwinkel de factuur van de verzekering over 2021 gestuurd met het vriendelijke verzoek om binnen 14 dagen de helft van de premie naar mij over te maken. Wederom geen reactie. Ik vraag mij nu een aantal dingen af. Ten eerste, welke stappen kan ik nu het beste kan ondernemen om alsnog het deel wat zij moeten betalen, terug te krijgen. Ten tweede vraag ik mij af, of ik nog steeds recht heb om de helft premie over 2019 en 2020 ook terug te krijgen. Ten slotte vraag ik mij af of het mogelijk zou zijn om voor de toekomst de opstalverzekering in eerste instantie te laten betalen door De Woningwinkel en dat ik dan mijn deel aan hen betaal. Ik heb namelijk geen zin om er elk jaar een strijd van te moeten maken om hun deel van de premie te innen.
Ik hoop dat mijn verhaal zo duidelijk genoeg is en dat jullie mij richting kunnen geven in wat te doen.

Alvast vriendelijk bedankt voor jullie reactie.

Ik denk dat u een geheel andere verzekering nodig heeft namelijk een opstal en inboedel voor wonen. De verzekering zal mogelijk niet uitkeren immers het wordt nu niet bedrijfsmatig aangewend. Ik meen dat u daarom de eigenaar van het pand beneden moet gaan verwittigen zijn opstal aan te passen. Tenzij de combinatie wonen/ bedrijfsmatige activiteiten beneden in de polis staat. Antwoord op uw vragen kort: ja u hebt zeker recht op de helft van de kosten voor opstal en misschien zelfs wel naar evenredigheid van risico een andere verdeling dan dat. U kunt een incassotraject beginnen als u een derde de opdracht uit handen geeft
( advocaat jurist, bureau uw buurman )kunnen er ook incassokosten gevorderd worden.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag