Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Wat kan ik doen als mijn huidige werkgever foutieve informatie verstrekt in een getuigschrift?

Via een uitzendbureau heb ik een jaar bij IND gewerkt op de afdeling administratie. Mijn eerste contract was zes maanden. Na zes maanden heb ik verlenging gekregen voor dezelfde functie. Hierna heb ik niets gehoord met betrekking tot mijn functioneren. Op 1 augustus liep mijn contract af. Vier medewerkers kregen verlenging. Via een videocall liet mijn manager mij weten dat ik geen verlenging kreeg. Een reden had zij niet. Ik functioneerde goed, maar volgens haar verveelde ik mij erg. Hierdoor kon ik beter een andere baan gaan zoeken. Ze zou wel als ´positief referent´optreden.

Hierna had ik een ander functie binnen de IND op het oog. Via de website van het uitzendbureau heb ik hier naar gesolliciteerd. Ik werd afgewezen. Via WhatsApp heb ik de vraag bij een recruiter neergelegd. Zij zou dit voor mij uitzoeken. Reactie was: mijn manager heeft het met mij erover gehad. Zij heeft als referent, zonder mijn toestemming, opgetreden hierover. Ik paste niet binnen de IND volgens haar. Nou is het zo dat ik mijn manager niet als referent heb opgegeven. Zij is verplicht om met mij hierover contact op te nemen, de inhoudt te bespreken en mijn toestemming te vragen. Dit is niet gebeurt. Als ik geen verder onderzoek had gedaan, kwam ik hier nooit achter. Dit is in strijd met de AVG wet en goed werkgeverschap.

Hierna heb ik haar via WhatsApp over benaderd. Ze zou mij terugbellen. Dit is gebeurt. Ik hoorde door de telefoon dat ze mij erg aardig vond, dat ik goed mijn werk deed, maar dat ik in die functie doodongelukkig zou worden. Hierna zouden wij een gesprek hierover hebben. De week erop heeft zij zich ziekgemeld en kon ik nergens meer terecht. Volgens haar gaf IND ook geen getuigschrift, maar telefonische referentie was mogelijk.

Hierna ben ik mijn vraag neergelegd bij een ander manager wie mij een getuigschrift kon geven. Vervolgens ben ik terecht gekomen bij een nieuwe manager. Ik heb hiervan via de e-mail een bevestiging toegestuurd gekregen. Hierna ben ik naar haar toegegaan. Ze vertelde mij dat zij twee weken op vakantie was en na 9 augustus de getuigschrift kon opstellen. Ook had zij mij gevraagd om een concept op te stellen en te mailen.

In week 30 zag ik de vacature openstaan. Ik had nog een keer gesolliciteerd. Via de uitzendbureau had ik gehoord een referentie nodig te hebben. Ik ben naar een ander manager toegegaan. Ik heb hem alles uitgelegd. De situatie m.b.t. tot mijn ontslag en de situatie m.b.t. de negatieve referentie en het handelen van de oude manager. Hierna heeft deze persoon telefonisch contact gehad met mijn zieke manager. Dit keer heeft zij aan de persoon die haar heeft gebeld medegedeeld ´dat ik nooit voet mag zetten binnen de IND´. Dit is wat ik van de manager te horen heb gekregen die de zieke manager heeft gebeld. Wel heeft zij aan hem vertelt dat zij positief referent zal zijn voor ander werk, maar niet binnen IND.

Na 9 augustus kwam mijn nieuwe manager terug van vakantie. Het concept getuigschrift heb ik naar haar gemaild. Hierna heb ik niets meer gehoord van haar. Om die redenen heb ik haar op 13 augustus gebeld. Ze vertelde aan mij dat zij het niet sjiek vond informatie achter te hebben gehouden. Daarom twijfelde zij om een getuigschrift op te stellen. Ze zou met de zieke manager bellen en vragen op basis van welke gronden ik geen recht heb op een getuigschrift.

Zoals zij beweert heb ik geen informatie achter gehouden. Ik heb alles wat gebeurt is aan collega verteld. Deze heeft het doorgezet naar de manager die met vakantie was. Hierna heb ik een concept opgesteld en gemaild. Vervolgens heb ik haar gebeld. Als zij vragen zou hebben, dan kon ze die aan mij stellen dacht ik. Zo heb ik het aan haar verwoord. Echter heeft deze situatie niets te maken. Ik heb nog altijd recht op de getuigschrift.

Ik krijg geen getuigschrift. Ze hebben aannames over mijn dienstverlening, geen aantoonbare bewijs. Mijn personeelsdossier is ook blanco. Ik overweeg aangifte van laster te doen. Hoe kan ik het beste handelen?

De werkgever is wettelijk verplicht om een getuigschrift te verstrekken. Indien de werkgever dat weigert, kan hij aansprakelijk worden voor de schade (indien daarvan sprake is). Soms kan dat ook als (opzettelijk) verkeerde informatie in een getuigschrift wordt vermeld. Om bepaalde informatie in het getuigschrift op te (laten) nemen, moet de werknemer een verzoek indienen.
Indien u vrijblijvend wilt overleggen, mag u gerust telefonisch contact opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag