Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Zakelijk


Wat kan er gedaan worden tegen discriminatie op de werkvloer?

Mijn tante is al bijna 20 jaar werkzaam bij een kinderopvang en nu pas wordt er tegen haar gezegd dat ze de taal niet goed beheerst en dit haar werk belemmert. Mijn tante is van Chileense afkomst en haar Nederlands is inderdaad niet perfect, maar het is zeker niet zo slecht als wat haar collega's beweren. De kinderen op de kinderopvang zijn voor een groot deel ook buitenlands/tweetalig opgevoed en vinden mijn tante helemaal geweldig, echter wordt er ook door de collega's gezegd dat mijn tante niet goed communiceert met de ouders van de kinderen. Dit vinden mijn tante en ik een beetje raar en ongeloofwaardig aangezien de desbetreffende ouders nooit iets negatiefs tegen of over mijn tante hebben gezegd. Nu heeft de leidinggevende mijn tante tot oktober de tijd gegeven om de taal goed te leren beheersen en als dit haar niet lukt zal ze een andere functie krijgen zoals bijvoorbeeld werk in de keuken of als schoonmaakster. Dit accepteert mijn tante natuurlijk niet want dit zijn niet de functies waar zij ooit een opleiding voor had gedaan, en gezien het feit dat ze er al zo lang werkt en de taal eerder geen probleem was vinden we de hele situatie raar. Mijn tante geeft aan dat ze het gevoel heeft dat het persoonlijkere redenen heeft en dat de collega's die ze nu heeft een probleem hebben met haar afkomst, en haar hierom dus weg willen hebben van de werkvloer. Discriminatie zou hier dus het probleem zijn alleen weten wij niet zo goed wat we hier tegen kunnen doen en wat nou precies de rechten van mijn tante zijn.

Het is heel vervelend dat uw tante na 20 jaar wordt verweten dat zij de taal onvoldoende spreekt.

Indien er sprake is van discriminatie, dan is mogelijk om daarover een klacht in te dienen bij de werkgever. Als dat niet helpt kan een klacht worden ingediend bij het College voor de rechten van de mens.

De werkgever mag niet zomaar de functie van uw tante wijzigen. Vooral niet als uw tante 20 jaar lang probleemloos heeft kunnen functioneren. Ik adviseer u om de zaak voor te leggen aan een jurist of advocaat. U kunt mij uiteraard contacteren indien u dan wenst.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag