Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Zakelijk


Wat kan de werkgever vastleggen (aanvullende arbeidsvoorwaarden) i.v.m het aanvullend geboorteverlof?

Ikzelf ben grensarbeider werkend in NL wonende in BE. Eind juni verwachten we ons 2de kind en ik begreep dat er sinds 2020 een nieuwe regelgeving is voor aanvullend geboorteverlof. Mijn werkgever is nu de aanvullende 'spelregels' hieromtrent aan het opstellen. En heeft het volgende geformuleerd waar ik mijn bedenkingen bij heb of dit mag/kan/wettelijk is. Graag jullie advies m.b.t. onderstaande punten ?

 Verlies van recht op aankoop van aanvullende vrije dagen.
Gedurende 1 jaar na de geboorte kunnen geen extra verlofdagen worden gekocht. Voorbeeld: als een medewerker op 1 april een kind krijgt en aanspraken wenst te maken op Aanvullend Geboorteverlof, kan in het jaar van de geboorte maximaal 3 dagen extra verlof gekocht worden; in het hier opvolgende jaar ligt het maximum op 9 additionele dagen.
 De bovenwettelijke vakantie dagen van het jaar van geboorte worden met 5/52-ste deel gekort. Dit is afgerond 0,5 verlofdag.
 Medewerker betaalt een extra eigen bijdrage voor de leaseauto omdat deze meer dan een maand alleen privé gebruikt wordt. Deze bijdrage bedraagt 1 maandelijkse termijn (lease-bedrag + brandstofvoorschot). Deze zal via de salaris afrekening ingehouden worden. Opm: de medewerker kan deze extra bijdrage van zijn bijtelling aftrekken.
 Geen opname ouderschapsverlof gedurende de periode van Aanvullend Geboorteverlof.
Het recht op ouderschapsverlof van het net geboren kind of eerder verkregen rechten worden gedurende 6 maanden bevroren.
 Beperking van het recht op vrije keuze voor reguliere verlof/vakantie opname.
Wensen van andere medewerkers en het bedrijfsbelang gaan ten alle tijde voor.
Verlengen van een of meerdere periodes van Aanvullend Geboorteverlof door opname van reguliere verlofdagen is op voorhand niet mogelijk.

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag