Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Wat kan bestuur met motie?

Mag een bestuur van een vereniging een motie van wantrouwen als niet vertrouwelijk beschouwen?

Een motie van wantrouwen is een formeel protest van een lid of groep leden van een vereniging tegen een besluit, een functionaris of een beleid. Het begrip komt uit de bestuurlijke en politieke wereld, maar wordt ook gebruikt bij verenigingen.

Het bestuur van een vereniging moet een dergelijke motie serieus nemen omdat het een signaal van ongenoegen vanuit de leden over de huidige gang van zaken of functionarissen uitdrukt. Het is dan ook niet wenselijk om een dergelijke motie als niet vertrouwelijk te beschouwen. In principe is het bestuur verplicht de kwestie te bespreken in een bestuurs- of ledenvergadering.

Het is overigens niet zo dat een motie van wantrouwen automatisch betekent dat een bestuurslid moet aftreden. Het bestuur en de leden van de vereniging moeten een procedure hebben afgesproken over hoe om te gaan met zo'n motie. Dit kan zijn opgenomen in de statuten of het huishoudelijk reglement van de vereniging. Het is belangrijk om dit te controleren.

Echter, het is in elke situatie verstandig om bij een motie van wantrouwen professioneel juridisch advies in te winnen. Iedere situatie is anders en de interpretatie van de statuten en huishoudelijke reglementen kan juridisch complex zijn.

Dus, het is wel belangrijk om te weten dat de interpretatie sterk afhankelijk is van specifieke omstandigheden en dit advies is alleen bedoeld als richtlijn en geen vervanging voor juridisch advies van een gespecialiseerde advocaat of jurist.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag