Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wat is rechtsgeldig bij interesse uitspreken voor huurwoning?

Mijn partner en ik zijn met enige spoed op zoek naar een huurwoning, omdat we onze studentenwoning zeer binnenkort uitmoeten (studeren niet meer). U kunt begrijpen dat onze eisen niet bijzonder hoog zijn: een dak boven ons hoofd is het belangrijkste, al het andere is mooi meegenomen. In de huidige markt zijn huurwoningen in de vrije sector schaars en grijpen wij elke kans tot bezichtiging van een woning binnen ons budget aan. Wij zien zo soms meerdere huurwoningen in een week, die allemaal prima zouden zijn en waar we in principe interesse zouden hebben om te huren. Echter met ons nog tig anderen, dus is het maar afwachten wie er door de verhuurder gekozen wordt. Nu hebben wij bij een verhuurder meegemaakt, dat als je aangeeft geïnteresseerd te zijn om de woning te huren, je een intentieverklaring in moet tekenen dat je de woning echt gaat huren, als je wordt uitgekozen door de verhuurder. Mocht je er dan toch vanaf zien, dan moet je een boete betalen van een maand huur! Dat betekent dus dat iedere geïnteresseerde die verklaring moet tekenen, waardoor de verhuurder alle keuze heeft, maar je als huurder maar moet afwachten en nergens anders interesse kunt tonen, terwijl de kans dat je gekozen wordt ontzettend klein is. Vraag 1: mag dat?

Vraag 2: bij de meeste verhuurders was zo'n intentieverklaring niet aan de orde. Kunnen we er dan vanuit gaan dat, zolang we nog niets getekend hebben, we nog zonder boete van de woning af kunnen zien? Of telt mondelinge interesse ook als een intentieverklaring?

Omdat wij met spoed op zoek zijn, zouden we liever interesse tonen in elke woning die voor ons voldoet, omdat we gemerkt hebben dat de kans om uitgekozen te worden echt heel klein is. Als je dus maar bij 1 woning tegelijk interesse mag uitspreken, dan moet je soms wel 10 dagen wachten voordat de verhuurder een keuze gemaakt heeft, waardoor andere potentiele woningen aan onze neus voorbij gaan.


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag