Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wat is mijn verantwoordelijkheid inzake spauwlood?

Ik woon in een geschakelde bungalow. Een vide daarin verwerkt.
Mijn garage de cv ruimte de bad en slaapkamer, grenzen aan de woning van mijn buren. Mijn vraag, er is over een lengte van 11meter lekkage ontstaan. De houten delen ruiken naar rottend hout. Verschillende inspecties verwijzen naar spauwlood wat lekkage veroorzaakt heeft. Wanneer regen en wind op de muur vd de buren komt lekt het bij mij. Het gedeelte wat boven mijn platte dak uitsteekt is van de buren. Het spauwlood wat lekkage moet tegen gaan komt van boven mijn dak uit de muur vd buren op mijn platte dak. Wie is er verantwoordelijk het lood te moeten ver vangen mijn naaste buren of ikzelf? Graag uw oordeel in deze.

In de meeste gevallen is de buurman of -vrouw verantwoordelijk voor de lekkage in uw woning als het water van hun woning de oorzaak is. Dit kan onder de regeling van onrechtmatige daad vallen onder Artikel 6:162 van het Burgerlijk Wetboek. Dit houdt in dat als iemand een handeling pleegt die tot schade leidt, die persoon aansprakelijk kan worden gesteld voor de reparatiekosten.

Echter, dit hangt wel sterk af van de precieze details van de situatie. Het kan zijn dat de buurman of -vrouw niet op de hoogte was van de lekkage en redelijkerwijs ook niet op de hoogte kon zijn. In dat geval kan het lastig zijn om ze aansprakelijk te stellen, want de wet gaat uit van een bepaalde mate van schuld of nalatigheid.

U zou de situatie in meer detail moeten bespreken met een jurist of advocaat om uit te zoeken wat in uw situatie van toepassing is.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag