Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wat is de wettelijke definitie van een woning ivm overdrachtsbelasting?

Afgelopen januari zijn de overdrachtsbelastingen veranderd. Kort door de bocht 2% voor woningen voor eigen bewoning de rest 8%. Nu heb ik een afgesplitst kavel (voorlopig) particulier gekocht, het bouwvlak wordt middels een procedure bij de gemeente verplaatst van het ene naar het andere deel van get kavel. Huidige woning (chalet met woonbestemming) moet, voor het verkrijgen van de vergunning, worden gesloopt. Volgende maand passeren.
Deel van het kavel waar woning nu staat en chalet worden niet door mij gekocht.

Graag wil ik de wettelijke ruimte opzoeken om 2% te betalen. Stel de verkoper zet voor passeren een niet vergunde woning (chalet/stacaravan) neer die ik overneem als woning en ik schrijf me daar in. Vervolgens sloop ik de boel en ga verbouwen voor eigen bewoning. Kan de belastingdienst daar bezwaar op maken? De verkoper koopt een woning (dit geval een stacaravan) en zet deze op het kavel, deze koop ik van hem voor zelfbewoning incl de grond. Na passeren stevig verbouwen. Slopen en nieuwbouw.

8% overdrachtsbelasting geldt ook voor recreatiewoningen. Maar dit is geen woning voor recreatie. Het type woning wordt vaak gebruikt als zodanig, maar in deze setting niet. Vandaar mijn vragen:
- wat is de wettelijke definitie van een woning. - kan ik in dit geval 2% overdrachtsbelasting betalen.

Condities:
- Ik ga uiteindelijk een huis bouwen voor eigen gebruik
- Het perceel heeft een adres

Alvast bedankt voor het meedenken en de reacties.

Er is veel geprocedeerd over de vraag wat wordt verstaan onder het begrip woning met betrekking tot de overdrachtsbelasting. De Hoge Raad (ons hoogste rechtscollege) heeft in een arrest bepaald dat een onroerende zaak als woning dient te worden aangemerkt als deze oorspronkelijk voor bewoning is ontworpen en gebouwd alsmede als een pand vrij gemakkelijk weer voor bewoning geschikt te maken is; of het pand naar aard en inrichting op het moment van de eigendomsoverdracht geschikt is om als woning te dienen, is hierbij niet van doorslaggevend belang.
Een stacaravan is alleen een onroerende zaak als deze duurzaam met de grond verbonden is, dat is het geval als deze naar aard en inrichting bestemd is om duurzaam ter plaatse te blijven.
De door u beoogde constructie gaat de overdracht niet onder het lage belastingtarief brengen. Ik wil uiteraard met u meedenken hoe dat wel zou kunnen, maar daarvoor zullen wij betaalde afspraken moeten maken.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag