Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Wat is de procedure in geval van onterving?

Ik heb in het testament gelezen dat ik, alsmede mijn kinderen, zijn onterfd door mijn vader. Mijn moeder en broer erven voor gelijke delen. Het betreft een huwelijk, getrouwd in gemeenschap van goederen (niet gescheiden).

Moet ik nu om aanspraak te maken op mijn legitieme portie bij beiden dit aangeven, of alleen bij mijn moeder als langstlevende? Ik kan in het deel van het testament wat ik gekregen heb geen verdere informatie halen.
Als ik bij mijn broer dit ook moet aangeven, kan ik bij hem dan het deel van de legitieme portie per direct opeisen? Bij mijn moeder is dit pas na haar overlijden toch?

Verder zou ik graag weten op welke papieren ik precies recht heb om de legitimaire massa te kunnen vaststellen. (Belasting, rekeningoverzichten, waarde woning..... wat nog?) En is dit dan vanaf jaar van overlijden ieder jaar opeisbaar om mogelijke schenkingen na te kunnen gaan?

Heb ik recht op een vergoeding uit bepaalde waardevolle spullen? (Auto, caravan, muntenverzameling). Hoe kan ik deze laten taxeren, en kan ik dit afdwingen?

Ik verwacht enorm veel tegenwerking, en wil eigenlijk bij het aangeven dat ik aanspraak wil maken op mijn legitieme portie al aangeven dat ik de diverse bescheiden hier toe wil opvragen. Mag ik hiervoor een termijn stellen, en wat is dan reëel? Kan ik hier om enige druk te zetten ook een dwangsom vragen? Zo ja, wat is hierbij een reële hoogte? Welke termijn moet ik anders afwachten om naar de kantonrechter te gaan?

Samenvattend dus als vragen:
- bij wie aangeven aanspraak maken op legitieme portie?
- bij broer direct opeisbaar of niet?
- welke papieren voor legitimaire massa?
- welke jaren, alleen jaar van overlijden of ook er na/er voor?
- recht op financiële vergoeding waardevolle spullen?
- welke termijn voor verkrijgen papieren en wel/geen dwangsom en hoogte dwangsom?
- Wanneer kantonrechter inschakelen?


Ik hoor graag van u terug. Zie op tegen de emoties die bij dit proces komen kijken en heb het eigenlijk al geruime tijd voor me uit geschoven. (Vader overleden in 2018, dus ik moet nu wel voordat de 5 jaar om zijn)

Met vriendelijke groet,

U moet (binnen 5 jaar na overlijden, soms al eerder) uw legitieme portie bij de erfgenamen (en evt de executeur als die is benoemd) opvorderen,. Vaak is de inkortingsvolgorde/draagplicht in het testament zo veranderd dat u niet direct een opeisbare vordering op uw broer heeft. Ik zou het testament moeten zien om dat te controleren. U heeft recht op alle inlichtingen en afschrift van bescheiden die u nodig heeft om uw legitieme te berekenen. In eerste instantie een vermogensbeschrijving (bezit en schuld) per sterfdatum met bewijs. Als er aanleiding is om te denken aan giften in het verleden een opgave vragen van die giften en zonodig controlestukken. Waardevolle spullen maken onderdeel uit van het vermogen per sterfdatum. daar komt geen extra vergoeding voor. Termijn: geeft de erven even de gelegenheid de inlichtingen te verzamelen. Een paar weken mag heus wel. Als ze tegenstribbelen kunt u een vordering (evt met dwangsom) instellen bij de rechtbank. Daar heeft u een advocaat bij nodig.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag