Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Wat is de opzegtermijn van een stilzwijgend verlengd zakelijk contract?

Ben ZZP-er en heb sinds anderhalf jaar een (zakelijk) contract bij een adminstratiekantoor. Het contract is na een jaar stilzwijgend verlengd.
Ik wil stoppen bij deze boekhouder, maar hij zegt dat ik ook het tweede jaar vol moet maken tot juli 2024, bovendien geldt er dan een opzegtermijn van drie maanden. Dit staat in de voorwaarden van het contract.
Mijn vraag is of ik volgens de wetgeving zo’n stilzwijgend verlengd contract na het eerste jaar niet maandelijks op mag zeggen of ben ik verplicht het jaar vol te maken?

Zakelijke contracten kennen over het algemeen een andere set regels dan consumentencontracten. In veel gevallen zijn business-to-business contracten enigszins flexibeler en er is meer ruimte voor onderhandeling en eigen inbreng bij het opzetten van de voorwaarden.

Als het om een stilzwijgend verlengd zakelijk contract gaat, moeten we kijken naar de voorwaarden zoals die in het contract zijn neergelegd. In dit geval vermeld je dat er een opzegtermijn van drie maanden is. Voorts is er sprake van een stilzwijgende verlenging voor een jaar. Het klopt dat bepaalde contracten, specifiek in consumentenzaken, na een vaste periode maandelijks opzegbaar zijn. Echter bij zakelijke overeenkomsten wordt dit niet altijd zo strikt toegepast.

Wettelijk gezien is er geen hardnekkige regel die stelt dat een zakelijk contract na stilzwijgende verlenging altijd per maand opzegbaar zou zijn. De wetgeving rondom dit soort contracten laat vaak ruimte voor een zekere interpretatie en kan sterk afhankelijk zijn van de specifieke voorwaarden die in het contract zijn opgenomen.

Het is raadzaam om de exacte voorwaarden in het contract grondig te bestuderen. Wanneer je hierbij tegenstrijdigheden of onduidelijkheden tegenkomt, zou het een goed idee zijn om juridische hulp in te schakelen om ervoor te zorgen dat je rechten zo goed mogelijk worden beschermd. Het kan verstandig zijn om contact op te nemen met een advocaat of jurist gespecialiseerd in contractrecht om verdere stappen in deze zaak te overwegen."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag