Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


wat is de maximale hoogte van coniferen
van de buren

Achter de zogenaamde voorgevelrooilijn, pal tegen de grens van het naburig erf, mag op eigen erf altijd een scheidsmuur geplaatst worden tot twee meter hoogte, mits het erf niet aan de openbare weg of openbaar groen ligt. Voor een erfafscheiding vóór het huis is één meter het maximum.
Het kan zijn dat uw gemeente in een Verordening anders bepaalt.

De beplanting van de buren mag u geen onevenredige overlast bezorgen (zie Burgerlijk Wetboek 5, artikel 37). De eigenaar van een erf mag niet in een mate of op een wijze die volgens artikel 162 van Boek 6 onrechtmatig is, aan eigenaars van andere erven hinder toebrengen zoals door het verspreiden van rumoer, trillingen, stank, rook of gassen, door het onthouden van licht of lucht of door het ontnemen van steun). Als er sprake is van grote overlast (bijvoorbeeld omdat u geen daglicht meer in de woning krijgt) dan kunt u via de rechter vragen om maatregelen op te leggen. Een aantal uren per dag minder zon in de tuin en hinder van blad of bloesem zijn doorgaans onvoldoende redenen om maatregelen opgelegd te krijgen.

Beoordeel dit antwoord:

Dus: er is niet één maximale hoogte, er zijn verschillende hoogtes in verschillende situaties:

(1) in de voortuin: meestal maximaal een meter hoog, zodat het verkeer en u zelf (oprit in- en uitrijden) er geen hinder van ondervindt en/of een huis nog zichtbaar is vanaf de openbare weg

(2) in de achtertuin:
a. op of vlakbij de grens met de buren: maximaal 2 meter hoog
b. verderop in de tuin: hoger, maar tot maximaal het punt dat uw buren volledig in de schaduw zitten of op een ander manier overlast ervaren. We noemen dit ook wel 'groenoverlast'.

Maar... wijkt een situatie af van ik hierboven schets én is dat al vele jaren zo, dan kan het zijn dat de regels onder (1) en (2) niet meer gelden, omdat de situatie door verjaring juridisch oké is (geworden).

Wat ook mogelijk is, is dat een conifeer of andere beplanting (bamboe, bloeiende boom of zoiets) bij de eigendomsgrens met de buren er 5 meter bovenuit steekt en niemand dat vervelend vindt. Dan is er ook niets aan de hand. Niet elke situatie die dus afwijkt van de regels onder (1) en (2) betekent dus meteen snoeien of omzagen.

Hebt u nou ergens hinder van, ga dan eerst eens praten met de buren. Met een goed gesprek en wat burenhulp, komt u vaak al een heel eind.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag