Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wat is de definitie van een fatale termijn?

Ik heb een notariƫle overeenkomst welke betrekking heeft op een koopplicht van een ander jegens mij. Hieronder het eerste deel van deze verplichting met daarin een termijn. Binnen een maand nadat het taxatierapport ter kennis is gebracht van de voorkeursgerechtigde is deze verplicht van zijn voorkeursrecht gebruik te maken, in welk geval de betreffende koopovereenkomst zal zijn gesloten voor de getaxeerde waarde. Nu staat in het opvolgende lid het volgende

Indien de voorkeursgerechtigde binnen de hiervoor bedoelde termijn niet voldoet aan zijn koopverplichting, dan heeft de vervreemder gedurende zes maanden het recht het verkochte aan een derde te verkopen, doch niet tegen een lagere prijs dan hiervoor onder 1.

Nu is de vraag, betreft de 4 weken uit het eerste deel een fatale termijn door hetgeen in het tweede lid is opgenomen?

Na ommekomst van die zes maanden "wachttijd" ivm eerder aangeboden koopprijs lijkt de vervreemder te zijn bevrijd van bovenstaande verplichting. Omdat er een termijn wordt genoemd is dat een vervaltermijn.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Het tweede deel benoemd, "de hiervoor genoemde termijn" dus die 4 weken is hoe ik het lees

Er komt namelijk ook nog wat erna, namelijk

Het voorkeursrecht van de voorkeursgerechtigde herleeft na
afloop van deze termijn

En die termijn verwijst naar die 6 maanden.

Ik lees het dus op die manier


De voorkeursgerechtigde moet gebruik maken van zijn recht binnen vier weken nadat het taxatierapport ter kennis is gebracht; dit verwijst toch echt naar een bijzondere gebeurtenis dat niet herleeft. Maar als er na die woorden staat dat het voorkeursrecht weer herleeft ( na zes maanden) dan prevaleert dat.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Maar de hamvraag is

Op 28 december is er akkoord gekomen op het taxatierapport en op 3 februari is er pas een overeenkomst naar mij gestuurd. Dit is na die maand, en is die maand een fatale termijn? Kan ik de woning nu verkopen aan een derde.

Ik ben hier overigens de verkopende partij en niet de voorkeursgerechtigde


Is het ook op 28 12 ter kennis gebracht zo ja dan + vier weken. Daarna mag een derde het huis kopen maar niet voor een lagere prijs.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Nee dat is nog eerder geweest.


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag