Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Wat is de beste aanpak voor achterstallig studieschuld?

Vanaf 01 jan 2003 - 1 jan 2018 liep de aflosperiode van mijn studieschuld (15 jaar). Vanaf 2003 t/m 2005 heb ik niks terug kunnen betalen, omdat ik in de uitkering zat vanwege recessie en kreeg ik jaarlijks een soort uitstel van IBG. Vanaf 2005 ben ik naar het buitenland verhuisd om daar naar werk te zoeken. Heb adres ouders in buitenland netjes aan IBG doorgegeven. Nieuw leven opstarten, veel verwisselingen van banen eindelijk na 5 jaar iets meer stabiliteit in mijn leven en financien. Ik weet dat ik ook zelf nog een keer kontakt met hun had kunnen opnemen, maar wachtte toch op hun benadering, aangezien zij dat altijd zo deden, daarna heb ik er niet meer aan gedacht. In de tussentijd niks meer van IBG gehoord, tot heden toen ik Nederland binnenkwam voor vakantie en mijn paspoort af is genomen door dat ik een hoge studieschuld heb. Ik moest contact opnemen met DUO en kreeg te horen dat ze nooit adreswijziging van me hebben ontvangen. Verder hebben zij wel contact met mij gezocht op mijn huidige adres en via een werkgever, maar ik heb niks van hun ontvangen.
Zij stuurden nu na telefonisch contact gehad bewijzen van brieven gedateerd uit 2018 die ze naar zeggen naar me toe hebben gestuurd. Eerste is gedateerd februari 2018.
Zij vragen mij om een bewijs te sturen van hoe ik hun op de hoogte had gesteld van mijn adreswijziging 16 jaar geleden.
Mijn vraag is: is deze schuld verjaard? En wat is de beste manier om hierop te reageren. In hun mail schrijven ze dat nadat ik met een regeling kom, zullen ze me een tijdelijke paspoort geven. Op hun website staat dat ze je paspoort af kunnen nemen. Hoe kan ik bewijzen dat ik hun wel gemeld heb over mijn adres in het buitenland. In gesprek met medewerker, kon hij wel al mijn adressen benoemen. Dus snap er niks van.
Graag ontvang ik advies hierover.
Alvast bedankt.

Elke opkomende termijn welke uit de aflossing opeisbaar was verjaart na ommekomst van 5 jaren tenzij er een stuiting plaatsvindt bij brief. Het is dus denkbaar dat dat voor sommige termijnen geldt na 2006. DUO moet bewijzen dat er een stuitingsbrief is gestuurd naar uw laatst bekende adres. Dat is voldoende.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag