Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Wanneer wordt een artikel in een arbeidsovereenkomst gezien als concurrentiebeding?

Ik wil binnenkort in dienst treden als engineer bij een nieuwe werkgever. In de arbeidsovereenkomst (voor bepaalde tijd) staat een clausule over de verrichte prestaties. Ik moet tijdens de duur van de arbeidsovereenkomst en tot één jaar daarna "alle verrichte prestaties die [...] kunnen leiden tot het ontstaan van rechten van industriële en intellectuele eigendom" schriftelijk melden bij de (ex-)werkgever. De rechten voor deze prestaties komen dan toe aan de werkgever. Dit vind ik een erg brede clausule die mij mogelijk in de weg zou kunnen zitten bij een volgende werkgever.

In een ander lid van het desbetreffende artikel staat dat de werkgever zal besluiten of deze prestaties met de activiteiten van de werkgever te maken hebben. Zo niet, zal de werknemer vrije beschikking krijgen over de rechten. De werkgever heeft 6 maanden de tijd om hierover een besluit te nemen. Dit klinkt voor mij als een vorm van concurrentiebeding. Het woord 'concurrentiebeding' wordt echter nergens letterlijk in de arbeidsovereenkomst genoemd. Dit zou ook niet mogen aangezien het een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd betreft.

Hierdoor komen bij mij twee vragen op:
- Is de clausule zoals beschreven in de eerste paragraaf te breed opgesteld?
- Wordt dit artikel gezien als concurrentiebeding ondanks het feit dat het niet zo genoemd wordt?

Zoals u zelf al aangeeft is een concurrentiebeding in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd niet toegestaan. Het is wel van belang om het genoemde artikel in samenhang met de rest te lezen om u volledig te kunnen informeren over wat de bedoeling is van dit artikel en hoe dit (juridisch) gelezen moet worden. U kunt (vrijblijvend) contact opnemen via boksjuristen.nl

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag