Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wanneer is huisdierenverbod geldig?

Ik woon sindskort in een appartement (70 vierkante meter). Het is een huurappartement en in het huurcontract (bijzondere bepalingen) is vastgelegd dat er een verbod is op huisdieren mits er toestemming is van de verhuurder. Nu lees ik online dat dit alleen geldig is als het een redelijke bepaling is en dus geen algemene bepaling. Wij willen een mini labradoodle aanschaffen en vragen ons af of dit mogelijk is. Ook hebben wij een tuin.

Goedemiddag,

Er is geen aparte bepaling over het hanteren van zo'n in huurovereenkomsten. De verhuurder mag dit echter wel met u overeenkomen. Het is in mijn optiek ook geen onredelijke bepaling. Aangezien u de overeenkomst al heeft getekend, heeft u ook hiermee ingestemd. De verhuurder kan u dus aan deze bepaling houden.
U heeft daarentegen wel recht op ongestoord woongenot. Het kunnen houden van een huisdier zou tot woongenot gerekend kunnen worden. Indien de verhuurder u aanspreekt omdat u deze bepaling schendt, zou een rechter uitspraak kunnen doen. Er wordt dan rekening gehouden met alle omstandigheden: is het dier (te) luidruchtig voor de omgeving? is de woning geschikt? Wat is het belang van de verhuurder en wat vindt de VvE? O.a. deze omstandigheden spelen een rol. Om de verhoudingen goed te houden, is het aan te raden uw wens te bespreken met de verhuurder, alvorens te handelen. U wilt immers ook met de verhuurder door 1 deur kunnen!

Silvienne Leito
FerLei Legal
06-49175526

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag