Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Wanneer is een toelichting bestemmingsplan wel bepalend voor een zorg-Landgoed?

Er ligt hier een bestemmingsplan op een zorglandgoed. Bij de ontwikkeling hebben wij als omwonende kenbaar gemaakt wat onze zorgen waren en deze begreep men volledig. Er zijn in de toelichting bestemmingsplan bepalingen opgenomen die er voor moesten zorgen dat wij geen overlast zouden krijgen en hoe de inrichting er uit moet zien. Nu puntje bij paaltje komt geeft de gemeente niet thuis omdat het niet in de regels is vastgelegd. De reden dat wij niet in bezwaar zijn gegaan tegen dit bestemmingsplan is omdat het er allemaal netjes (dachten we) in stond. Nu heeft de organisatie die gebruik maakt van het landgoed lak aan alles wat bepaald is in de toelichting. Wat kunnen we hier mee?

Inderdaad geldt dat de planregels in combinatie met de verbeelding verbindend zijn. Echter kunnen planregels niet helder staan omschreven als men ze afzet tegenover de verbeelding. In die gevallen moet de toelichting duidelijkheid bieden. Apart hiervan kan het zijn dat belanghebbenden terecht dachten dat hun wensen in verbindende bepalingen zouden worden gezet, in dat geval is er mogelijk sprake van schending van het vertrouwensbeginsel.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor uw reactie! De schending van het vertrouwensbeginsel is zeker aan de orde. Maar ook is er door de jaren heen veel verloop geweest van personeel bij het landgoed en de gemeente. Hierdoor zijn de afspraken waarschijnlijk niet bekend bij de personen die er nu over gaan. We zijn opnieuw in gesprek met de gemeente en hebben in dit gesprek gesteld dat zij verantwoordelijk zijn voor het handhaven van het bestemmingsplan. Er hapert nog veel meer aan de uitvoering van het bestemmingsplan. Uit de planregels en verbeelding kan je wel opmaken dat er nog veel moet gebeuren. En de uitvoering hiervan staat onder andere ook aangevuld in de plantoelichting. Is het dan wel een verbindende bepaling? De planverbeelding is verder duidelijk.


Reactie van de vraagsteller

Inmiddels ben ik iets verder gekomen met de informatie. Het blijkt dat er een programma van eisen is opgesteld, alleen is deze niet openbaar te vinden. Bij het vragen om deze openbaar te maken is me verteld dat dit niet gaat gebeuren. Ik heb goed contact met deze persoon en wil hem niet tegen me krijgen. Ik heb het wel ontvangen en mag het gebruiken alsof het openbaar is. Ik zou het graag openbaar maken, maar wil het niet met mijn naam erbij op internet plaatsen. Hoe pak ik dat aan?


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag