Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Wanneer gaat indexering kinderalimentatie in?

Vraag over kinderalimentatie indexering.
Ex moet voor de 1e van de maand de alimentatie betalen volgens de beschikking van de rechtbank.
Maar meent dat hij de verhoging pas in januari voor februari hoeft te betalen.
Naar mijn mening moet dit voor 1 januari voor de maand januari inclusief verhoging. Wie heeft er gelijk?

In Nederland wordt de kinderalimentatie jaarlijks geïndexeerd. Dit betekent dat het bedrag dat betaald moet worden voor kinderalimentatie automatisch wordt aangepast aan de stijging van de lonen en prijzen. De indexering gaat in op 1 januari van elk jaar.

De verhoging van de kinderalimentatie door indexering dient dus vanaf 1 januari toegepast te worden op de alimentatiebetalingen. Dit betekent concreet dat de betaling die gedaan wordt voor de maand januari (en die meestal vóór of op de eerste dag van januari moet worden voldaan, afhankelijk van wat in de beschikking staat) al het geïndexeerde bedrag moet zijn.

In uw geval, als uw ex-partner verplicht is de kinderalimentatie op de eerste van de maand te betalen, dan zou de betaling die op of vóór 1 januari gedaan wordt, al het geïndexeerde bedrag voor januari moeten zijn. Uw mening dat de indexering per 1 januari voor de maand januari moet worden doorgevoerd, is dus correct. Uw ex-partner zou de verhoogde alimentatie vanaf januari moeten betalen, niet pas vanaf februari.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag