Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Wanneer aanpassing contract na zwangerschap?

Mijn vriendin is zwanger en wil na de bevalling graag minder gaan werken, maar daarvoor wel eerst haar recht op zwangerschapsverlof gebruiken. Haar huidige situatie is dat ze een contract heeft voor 32 uur, echter vaak nog 4 uur extra werkt om een volledige dag te werken, dagen voor haar zijn 9 uur per dag. Deze extra 4 uur worden via overuren uitbetaald. Na de bevalling wil ze graag terug naar 3x9 uur=27 uur contract.
Als bevallingsverlof wil ze eerst 10 weken opnemen tegen de bestaande 100% vergoeding, en direct daar achteraan de 9 weken tegen 70% vergoeding. Graag zou ze pas na deze periode haar contract aan laten passen naar de nieuwe situatie waarin ze 27 uur gaat werken. Haar werkgever wil echter al het contract aanpassen vanaf het moment van de bevalling of rond die periode. Gevolg is dan echter dat er een deel inkomsten wegvalt in de eerste weken omdat de vergoeding dan gebaseerd is op 27 uur en niet 32 uur.
Mijn vraag is in hoeverre de werkgever het recht heeft dit al eerder te doen? Of zou dit moeten op het moment dat mijn vriendin dit wil?

Er is geen vast gegeven in dergelijke situaties. partijen moeten hierover met elkaar in overleg en als 1 van de partijen het niet eens is met de te stellen datum, dan gaat het simpelweg niet door. Kortom, in beginsel mag je vriendin op haar strepen gaan staan en de aanpassing pas doorvoeren zodra zij daar aan toe is en niet wanneer de werkgever het wil. Het heeft in die zin ook alleen een nadelig effect op de werknemer en in de basis geen effect op de werkgever.

Mocht het nodig zijn om hier verder over te spreken, dan mag je contact opnemen met mij via boksjuristen.nl.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag