Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Waarom verandert mijn achternaam als achternaam vader verandert?

Mijn vader (waarmee ik eigenlijk geen contact meer heb) stuurde mij een berichtje dat hij via de rechtbank bezig is om zijn achternaam te laten wijzigen. Hij wil zijn achternaam laten aanpassen naar de naam van zijn echte vader, ze zijn pas op latere leeftijd er achter gekomen dat iemand anders zijn vader is dan hij altijd dacht. Hij wil nu de achternaam van zijn echte vader aannemen.
Mijn vader geeft aan dat als gevolg hiervan ook de achternaam van zijn kinderen (dus van mij en mijn broertje) zullen wijzigen naar deze nieuwe naam.
Mijn vader heeft een strafblad (waaronder oplichting, fraude, valsheid in geschrifte) en ik geloof niet dat er bewijs is dat de man waar hij nu de achternaam van wil aannemen daadwerkelijk zijn vader was (deze man is inmiddels al enige tijd overleden). Hoe groot is de kans dat hij via de rechtbank zijn naam aangepast krijgt?
Ik zit hier echt niet op te wachten, gezien alle rompslomp en kosten die het met zich meebrengt.
Ik ben 34 jaar, dus ik vraag me af of mijn achternaam zomaar gewijzigd kan worden?
Hoe gaat dit proces precies in zijn werk? Krijg ik hier inspraak in? Kan ik bijvoorbeeld bezwaar maken?
Daarnaast heeft mijn vader mijn adres gegevens niet en ik wil ook graag dat dit zo blijft. Krijgt hij ergens tijdens dit proces toch mijn adresgegevens te zien (in een afschrift van wijziging bijvoorbeeld of kopieën van brieven)? En zo ja, hoe kan ik dit voorkomen?

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag