Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Waarom moet ik advocaatkosten betalen aan iemand die verzekerd was bij ARAG?

op 4 augustus diende een zaak tegen mij i.v.m. een beschuldiging van mij i.v.m. kinderporno. Wederpartij is verzekerd bij ARAG en heeft daarom gratis rechtsbijstand . in het proces verbaal is een door mij te betalen som van € 1016.00 opgenomen. Ik heb zes keer gevraagd aan de advocaat van ARAG om toelichting, deze geeft geen antwoord. Inmiddels heb ik de deken in Rotterdam geïnformeerd over deze vreemde gang van zaken.

Ik hoor graag van u wat te doen.

Met vriendelijke groet,

In het algemeen kan het van veel verschillende omstandigheden afhangen. Het kan liggen aan de afspraken die tussen de wederpartij en ARAG zijn gemaakt. Het kan ook een standaardvergoeding zijn die wordt toegekend in bepaalde gevallen.

Kunt u aangeven wat er in het proces verbaal/vonnis voor omschrijving staat bij het bedrag van 1016 euro?

En weet u of er een schadevergoedingsmaatregel is opgelegd of dat er sprake van een vordering benadeelde partij was?

Mogelijk kan ik op basis van het antwoord een concreter antwoord geven.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Als omschrijving staat salaris advocaat € 1016.00.
Er is geen schadevergoedingsmaatregel opgelegd. Bij overtreding van contactverbod volgt een dwangsom van € 500 per keer


Waarschijnlijk gaat het om het liquidatietarief.

Deze bedragen worden toegekend als daar om verzocht wordt. Hieronder treft u een link aan (naar rechtspraak.nl). Zoals u kunt zien is het gemiddelde bedrag dat wordt toegekend bij professionele rechtsbijstand 1016 euro. Dit is een "recht" van de partij die in het gelijk gesteld wordt. Daarom hebben veel verzekeringen in hun voorwaarden opgenomen dat dit bedrag aan hen betaald moet worden. Zij "schieten het bedrag voor" (zie voorbeeld uit de voorwaarden van DAS hier beneden). Hier moet dus om gevraagd worden door de andere partij op basis van de overeenkomst.

https://bit.ly/3p1uYL4

"Als u deze kosten later van iemand anders of een andere verzekering vergoed krijgt, moet u dit bedrag aan DAS terugbetalen. Dat geldt ook
voor proceskosten en andere kosten die u volgens een definitief eindoordeel of uitspraak (zoals een vonnis van een rechter) ontvangt. En ook voor buitengerechtelijke (incasso)kosten die aan u worden betaald."

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag