Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Waarom mag ik geen pergola van 2,40 meter hoog tegen de schutting van de buren plaatsen?

Wij wilden graag een pergola van 2,40 meter hoog tegen de schuur in onze achtertuin plaatsen. Onze buren vinden dit lelijk en dreigen er werk van maken wanneer wij dit gaan doen. Daarom hebben wij dit uiteindelijk toch maar niet gedaan. Maar wat zijn nou officieel de regels rondom het plaatsen van een pergola in je tuin? Ik was namelijk in de veronderstelling dat je voor dat soort dingen helemaal geen toestemming van je buren nodig hebt, omdat een pergola onder tuinmeubilair valt en je dit tot 2,50 meter gewoon vergunningsvrij op je eigen perceel mag plaatsen. Bovendien zie ik in onze wijk heel veel pergola's en afdakjes tegen schuttingen en schuren aan staan van rond de 2,50 meter hoog. Hoe zit dat nou?

In het achteraf vergunningvrij tenzij de pergola binnen een afstand van 50 cm beplanting ondersteund die hoger dan de schutting reikt.

Beoordeel dit antwoord:

Een pergola op het achtererf is een vergunningvrij bouwwerk in de zin van wet. U hoeft geen afstand te respecteren vanaf de erfgrens, maar als u dat doet moet u wel bedenken dat een nabuur zich mag verzetten tegen beplanting in de verboden zone die u mogelijk op de pergola wil laten groeien. De verboden zone voor beplanting is 50 cm van de erfgrens. Tegen beplanting die niet hoger groeit dan de maximaal toegestane hoogte van de schutting , mag een nabuur zich niet verweren. Kortom mag er een pergola staan op het achtererf tegen de schutting met beplanting niet hoger dan 2 meter. Als u een klimplant wil laten groeien moet u de wettelijke afstanden respecteren mbt beplanting.

Beoordeel dit antwoord:

U reageerde nog met de opmerking dat u overal in de omgeving hogere bouwsels ziet. Als een gemeente stelselmatig optreedt tegen dezelfde overtredingen kan men eventueel een beroep doen op het gelijkheidsbeginsel. Als het gaat om overtreding van de wet uit het burenrecht dan is dat een zuiver persoonlijke aangelegenheid van een nabuur dit wel of niet goed te keuren. Hierdoor zal een situatie uiteindelijk wel verjaren.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag