Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Waarom krijgen we geen energietoeslag over 2023?

Wij zijn ondernemer (vof) en hebben een lage omzet in 2023. Vanaf juli krijgt mijn man aow. In onze gemeente kon je pas vanaf eind oktober 2023 een aanvraag energietoeslag doen voor 2023. Nu heeft de gemeente bij de berekening het gemiddelde van de omzet van het jaar genomen, maar omdat de peildatum laat in het jaar valt, telt men daar de volledige aow bij op. Dus voor de winst uit onderneming kijkt men wel naar een heel jaar, maar voor de aow niet, want anders zou dit ook maar voor de helft meegeteld worden. Hierdoor komen zij uit op een totaalbedrag van € 2460,--, terwijl wij gemiddeld maar € 1852,-- per maand over 2023 hebben ontvangen. Wij voelen ons hierdoor in de kou gezet. Als wij in het eerste gedeelte van het jaar de mogelijkheid hadden gehad om een aanvraag in te dienen, zou deze zijn toegekend. Maar de gemeente heeft de mogelijkheid voor aanvragen pas eind oktober open gezet.

Ik begrijp dat deze situatie voor jullie bijzonder lastig kan zijn. Het is belangrijk om te weten dat verschillende gemeentes verschillende regels kunnen hebben betreffende zaken als de energietoeslag. Het lijkt erop dat er in jullie geval wellicht een discrepantie is in hoe de gemeente jullie inkomens van zowel jullie onderneming als jullie AOW rekent.

In eerste instantie zouden jullie kunnen overwegen om in gesprek te gaan met de gemeente of met een juridisch adviseur om jullie situatie uit te leggen en om uitleg te vragen over hun berekeningen. Het kan zijn dat er een vergissing is gemaakt die gecorrigeerd kan worden.

Als dat niet tot een bevredigende oplossing leidt, zou je in beroep kunnen gaan tegen het besluit van de gemeente. In dat geval is het raadzaam om juridische bijstand in te schakelen. Een jurist of advocaat kan jullie helpen met het formuleren van jullie bezwaar en het navigeren door het proces. Het kan ook nuttig zijn om een juridisch adviseur te raadplegen om te kijken of er andere regelingen of subsidies zijn waarop jullie aanspraak kunnen maken gezien jullie lage omzet.

Ik wil erop wijzen dat dit een oriënterend advies is, het kan dus verstandig zijn om de hulp in te schakelen van een jurist of advocaat met ervaring in deze materie.
---------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag