Familie, Scheiden, Alimentatie
Particulier
Waarom is mijn kinderalimentatie zo hoog?
De mediation vond plaats vanaf eind december 2022 tot en met februari 2023. In deze periode zat ik ziek thuis vanwege een zware depressie in combinatie met suïcidale gedachten en neigingen. Ik ben van mening dat ik in die periode minder voor mijzelf ben opgekomen en ook door de mediator en mijn ex tot kalmte ben gemaand omdat ik mijn toekomst zwart in zag. Daardoor wilde ik alles snel afronden want ik kon dit er niet bij hebben want er werd toch niet geluisterd naar mij. Dit is helaas wel de werkelijkheid geworden.
Sinds mei 2023 woon ik in een huurwoning waar ik 1192 euro kale huur betaal. 45 euro servicekosten en 100 euro voor de verwarming (blokverwarming). Daarnaast moet ik 810 euro aan kinderalimentatie betalen. Dit moet ik doen met een netto inkomen van 3016 euro. Ik ben zojuist bij de gemeente geweest om mijn geval te bespreken en hij schrok van de hoogte van kinderalimentatie. Volgens de TREMA normen zijn dit normale bedragen. Alleen moet ik nu persoonlijk rond gaan komen van 480 euro per maand. Hiermee moet ik mijzelf voeden, de kinderen voeden en eigenlijk ons allen aankleden. Ik zie niet dat dit kan. Ik heb een spaarpotje van 400 euro.
Mijn inkomen was in november nog 3280 euro. Doordat er een nieuwe lease auto is gekomen (vorige contract liep af) zit ik dus nu op dat lagere bedrag).
Ik vraag mij af of dit normale praktijken zijn want mijn hulpvraag bij de gemeente kan eigenlijk niet opgepakt worden met mijn bruto inkomen van 4800 euro per maand. Maar ik heb ook geen geld voor een nieuwe mediation ronde of een advocaat. Ik moet ook hopen dat er geen spullen kapot gaan in huis anders heb ik gewoon een probleem.
De hoogte van kinderalimentatie wordt in Nederland inderdaad bepaald volgens de Tremanormen, die uitgaan van de draagkracht van de onderhoudsplichtige en de behoefte van de kinderen. Het is niet ongewoon dat de alimentatie voor twee kinderen een substantieel deel van het inkomen kan zijn.
Echter, van belang is wel dat de berekening gebaseerd moet zijn op uw huidige inkomen en niet op een ouder, hoger inkomen. Volgens het Nibud moet iemand na het betalen van kinderalimentatie nog wel genoeg geld overhouden om van te kunnen leven. Dit is het zogenaamde 'allimentatienormloon'.
In uw situatie lijkt het erop dat dit mogelijk niet het geval is. Eventueel zou u kunnen overwegen om een herberekening van de alimentatie te laten maken. Omdat er sprake is van een nieuwe financiële situatie, kan dit een reden zijn om de alimentatie bij te stellen.
Als het gaat om wijziging van de kinderalimentatie, dan is hiervoor een wijziging van omstandigheden nodig. Het inkomen kan worden gezien als een dergelijke omstandigheid. U zou hiervoor een advocaat of mediator kunnen inschakelen, maar ik begrijp dat de kosten voor u een drempel zijn.
Er zijn mogelijkheden om gesubsidieerde rechtshulp te krijgen. In dat geval betaalt de overheid een deel van de kosten van een advocaat of mediator. Misschien komt u hiervoor in aanmerking. Op de website van de Raad voor Rechtsbijstand kunt u met de rekenmodule berekenen of u voor gesubsidieerde rechtsbijstand in aanmerking komt. U kunt ook telefonisch contact opnemen voor advies.
Hopelijk kunnen deze opties u helpen.
--------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer
Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.