Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Waarom extra kosten notaris?

Hallo, wij zijn verkoper van mijn moeders huis, kosten koper. De koper heeft dan ook een notaris uitgezocht, op de nota van afrekening verkoop staat nu een bedrag genoteerd als overige kosten. Administratiekosten 20,00, Honorarium onderzoek beschikkingsbevoegdheid ivm vererving 375,00, kosten BRP en wettelijke verplichte inzage(s) faillissementen- en curateleregister (5x) 125,00, verwerkingskosten betalingsverkeer (2x) 30,00 en dan nog 21% btw 115,50. Totaal 665,50. Ik vindt dit vreemd, mag dit. Volgens onze eigen notaris hadden ze met 1 telefoontje naar ons toe, een verklaring van erfrecht kunnen krijgen. Deze hebben wij ook naar hun toe gemaild. Waarom dan zonder overleg allemaal kosten maken, en dan op mijn moeder en ons de kinderen verhalen. ik heb hen dan ook een mail gestuurd waarom deze kosten.
En krijg vervolgens het volgende antwoord: In dit dossier hebben wij veel tijd moeten steken in het uitzoeken van de vererving, dit heeft mijn collega ook reeds aangegeven bij uw zuster. Daarnaast hebben wij van de erfgenamen ook diverse inzage bij verschillende register moeten doen. Door dit alles hebben wij extra kosten in rekening moeten brengen. (MAG DIT ZOMAAR)
Het is niet redelijk deze kosten bij koper in rekening te brengen. De koper zal de akten betalen zoals afgesproken, dit zijn de kosten koper. Het uitzoeken van vererving e.d. valt hier niet onder. WAAROM AL DEZE ONDERZOEKEN ALS ER EEN VERKLARING VAN ERFRECHT IS.
Wij zijn dan ook van mening dat de in rekening gebrachte kosten voor het uitzoeken van de vererving alsmede voor de diverse inzagen bij verschillende registers terecht ten laste van de verkoop in rekening zijn gebracht.

Ik hoor graag uw reactie.

met vriendelijke groet.

Over het algemeen worden de notariskosten voor de leveringsakte en inschrijving in het Kadaster betaald door de koper (dit zijn zogenaamde 'kosten koper'). Echter, de verkoper betaalt meestal de kosten voor de doorhaling van de hypotheek ('royementskosten'). Eventuele extra notariskosten, zoals kosten voor aanvullende diensten, worden in principe betaald door de partij die de dienst heeft aangevraagd.

Het is belangrijk om te weten dat dit algemene regels zijn, en de exacte verdeling van kosten kan variƫren afhankelijk van de afspraken die gemaakt zijn tussen de koper en de verkoper. Deze afspraken worden vastgelegd in de koopovereenkomst. Raadpleeg uw koopovereenkomst of neem contact op met een juridisch adviseur om in uw specifieke situatie duidelijkheid te krijgen.

Let op: dit is een eerste oriƫnterend advies. Voor uitgebreid advies of bij twijfel, is het verstandig om juridische hulp te zoeken.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag