Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Waarom akte van verdeling?

In 2012 heb ik een hypotheek afgesloten voor het kopen van een huis. Dit heb ik destijds alleen op mijn naam laten doen. In 2016 ben ik getrouwd onder gemeenschap van goederen. In 2017 ben ik gescheiden van tafel en bed. In 2021 bleek dat deze scheiding niet goed was ingeschreven en daarom is de scheiding in 2021 alsnog uitgesproken Dit keer een gewone scheiding. In het echtscheidingsconvenant van 2017 en 2021 staat vermeld dat het huis volledig aan mij is toegewezen. Bij de hypotheekverstrekker staat alleen ik als hoofdelijk aansprakelijk. In het kadaster staat het huis ook volledig op mijn naam. Nu wil ik een aanvullende hypotheek afsluiten, maar om dit te regelen moet er eerst een een akte van verdeling worden gemaakt.

Waarom moet er een akte van verdeling worden gemaakt als zowel in het kadaster als bij de hypotheekverstrekker en het echtscheidingsconvenant het huis en de hypotheek op mijn naam staan?

Voor de overdracht van de woning is een akte van verdeling nodig. De tenaamstelling van de woning en de hypotheek, zegt niet alles aangaande de verdeling van de over- of onderwaarde en andere zaken die verdeeld dienen te worden bij echtscheiding. Een akte van verdeling betreft onder andere de verdeling van een huis, een auto, bankrekeningen, investeringen, pensioenen en andere bezittingen en schulden bevatten. Mogelijk staat dat echter al geregeld in het echtscheidingsconvenant? Soms is er een formele eis van de bank, dat deze akte door een notaris dient te worden opgesteld.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag