Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Waar mag de buitenslang van mijn airco lopen?

Ik woon in Utrecht in de stad en wij hebben op ons huis een extra verdieping t.o.v. de buurvrouw. Sinds we het huis gekocht hebben in 2016 zit de rookgasafvoer al aan de zijkant van het huis, boven haar huis. Hier is nooit bezwaar tegen gemaakt richting ons en dit is tijdens het koopproces niet aan de orde geweest (denk ook aan bouwkundige keuringen, taxatie, etc.).

Nu hebben we een airconditioning unit laten plaatsen waarvan de buitenunit op ons dak staat. Het geluid van de buitenunit komt niet boven de wettelijk toegestane limieten uit voor een plaatsing van een airco binnen de bebouwde kom. De aannemer gaf aan de slang gewoon via de zijkant van ons huis naar buiten mag lopen naar het dak zonder toestemming van de buurvrouw (heb ik ook bevestigd kregen in een email). Volgens hem hebben we enkel toestemming nodig van de buurvrouw als we bijvoorbeeld condenswater op haar dak lozen, maar dit is niet het geval (gaat door de interne afvoer). Daar zijn we dus gewoon mee verder gegaan, en ik ben tijdens al het regelen vergeten dit met de buurvrouw te bespreken (was volgens de aannemer ook niet nodig).

Nu heeft de buurvrouw hier gisteren bezwaar tegen gemaakt via een WhatsApp bericht en ze geeft aan dat de airco verplaatst moet worden - en zelfs ook de rookgasafvoer, want dit had überhaupt nooit zo gemaakt mogen zijn. Ik heb aan de buurvrouw voorgesteld om even af te spreken en het verder te bespreken, omdat het uiteraard niet de bedoeling was om problemen te veroorzaken, ik heb aangegeven dat we dit met de aannemer overlegd hebben en ik heb excuses aangeboden dat ik vergeten ben om het van te voren even aan haar door te geven.

We hebben een redelijke relatie - er zijn wel vaker wat kleine irritaties over b.v. de bomen in haar tuin die elk jaar groter worden en veel van onze zon wegnemen (en op minder dan 2m van de erfgrens staan) en andersom was zij wat geïrriteerd over de stenen afscheiding die wij onder de schutting geplaatst hebben om katten in de tuin tegen te gaan en ter ondersteuning van een nieuw terras. Maar hier komen we meestal wel uit.

Ik ben nu echter erg benieuwd wat ik kan doen aan de airco situatie - en dan enerzijds richting de buurvrouw (mag die slang inderdaad buitenlangs boven haar huis heen lopen of niet?) en indien dit niet mag, kan ik dit op de aannemer verhalen en zorgen dat hij de opzet aanpast?

Alvast hartelijk dank,

Staat nergens in uw koopakten beschreven dat er over en weer erfdienstbaarheden van leidingwerk mag worden geplaatst? Soms is dat zo. Zo nee, dan mag u formeel de afvoerslang niet laten lopen op of over het dak van uw buurvrouw. Ik denk echter niet dat uw buurvrouw gelijk zal krijgen als zij bij de rechter zal vorderen dat u het weghaalt als het lastig zal zijn of gepaard met hoge kosten om het elders te laten lopen.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag