Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


VvE bestuur handhaaft huishoudelijk reglement niet

Wij wonen sinds 11 jaar in een appartementencomplex (bouwjr. 2011) met 8 koop appartementen, waarvan er 6 permanent worden bewoond. Sinds 2,5 jaar hebben we nieuwe buren en sindsdien ervaren wij enorme overlast. Dit loopt de spuigaten uit en zelfs politie en gemeente is inmiddels betrokken (denk aan gluurpartijen, geluidsoverlast, bedreigingen, dubbel & klem parkeren etc). Buurtbemiddeling is door de betreffende buur al 3x geweigerd waardoor de gemeente inmiddels niks meer kan doen (ze doen nog 1 poging tot een gesprek op 20 okt.) en de politie kan niks anders dan dossier opbouwen. We melden telkens wanneer het de strafbare grens dreigt over te gaan en dan gaat de wijkagent weer op visite. M.b.t. een aantal overlast gevende zaken verwijst de gemeente ons naar het VvE bestuur/ huishoudelijk reglement van de VvE. Er is naast ons nog een bewoonster in het complex die enorme overlast ervaart en ook zij meldt zich steevast bij zowel politie, gemeente als de VvE.
Ons VvE bestuur bestaat uit 3 bewoners. Ons huishoudelijk reglement is in een aantal situaties heel duidelijk en ook zijn er sancties m.b.t. het niet naleven opgenomen. Probleem is echter dat onze voorzitter de problemen wel erkend en ook zo af en toe de betreffende buurman aanspreekt, maar de overlast gevende buurman trekt zich hier niks van aan. Soms zegt hij toe te stoppen met het overtreden van de regels, een andere keer ontkent hij glashard, en soms scheld hij zelfs de voorzitter uit. Maar tot op heden neemt de overlast alleen maar toe. Ons VvE bestuur is echter niet geneigd daadwerkelijk tot sancties over te gaan. Naar ons idee omdat ze kennis niet in huis hebben en het vooral ook een lastige situatie vinden. Wellicht ook uit angst zelf mikpunt van de pesterijen te worden. Alle begrip daarvoor maar ondertussen blijven wij er mee zitten. Om een voorbeeld te geven, onze buurjongen speelt elektrisch gitaar. Dit doet hij in het souterrain, grenzend aan onze woning. Hij speelt met versterker, soms wel 5x per dag. Dit zorgt doorgaans voor zo’n 60dB geluid in onze woning. Hij speelt tussen 8 uur ’s ochtends en 22 uur ’s avonds, wanneer het hem uitkomt. Doordat hij niet ’s nachts speelt kan de politie er niks mee. Ons nichtje van 3 kan echter niet bij ons logeren want zodra de buren doorhebben dat hier een kind is, gaat de ellende door tot 22 uur. Het huishoudelijk reglement is heel duidelijk, geluiden van bijvoorbeeld muziekinstrumenten mogen niet hoorbaar zijn in andere woningen, tenzij in overleg andere afspraken worden gemaakt. Wij zijn het inmiddels helemaal beu en nu de instanties ons in de steek laten, rest ons niet anders dan juridisch advies in te winnen. We willen niet dat de situatie verder uit de hand loopt en vroeg of laat gaat dat wel gebeuren vrees ik.
Concreet is mijn vraag: In hoeverre kunnen wij als bewoners het VvE bestuur dwingen om het huishoudelijk reglement te gaan handhaven? En welke stappen moeten we daarvoor zetten?
Overigens houden we (op aanraden van de politie) sinds het gevoerde stopgesprek met de politie vorig jaar zomer, een logboek bij en hebben we alle communicatie met politie, gemeente, andere bewoners en de buurman in kwestie vastgelegd. Ook zijn er camerabeelden, geluidsopnames en foto’s beschikbaar.
Graag ontvangen wij advies.

Met vriendelijke groet,

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag