Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Vorige week is onze opel vivaro bus open gebroken. Nu is er voor bijna 7000 euro aan gereedschap en machines gestolen. De verzekering dekt de schade niet omdat wij de bus niet gestald hebben in een afgesloten terrein cq. loods. Is het mogelijk om deze geleden schade elders te verhalen?

U kunt de schade alleen nog op de inbreker verhalen. U begrijpt dat dat een lastig verhaal wordt als de dader niet gepakt wordt. Denkbaar is ook nog dat degene die de bus op een 'onveilige' plek geparkeerd heeft, wordt aangesproken. Dat wordt echter geen succes als dat een werknemer is, of als u dat zelf bent geweest. Als de chauffeur een ZZP'er was, zou eventueel nog denkbaar zijn dat hij voor deze schade aansprakelijk wordt gesteld. Of dat succes heeft, zal onder meer afhangen van de vraag wat in de branche gebruikelijk is voor wat betreft het parkeren van een bus vol gereedschap, en of de chauffeur instructies heeft gekregen over het parkeren van de bus.

Beoordeel dit antwoord:

Vraag is nog wel of de afwijzing van de verzekeraar terecht is. Een bus is om in te rijden en kan niet altijd op een afgesloten terrein of loods geparkeerd worden.

De verzekeraar heeft een punt als:
1. de inbraak op eigen terrein heeft plaatsgevonden en
2. er staat in de polisvoorwaarden of op het polisblad vermeld dat van dekking is uitgesloten een inbraak met geweld bij een bus, die niet op een afgesloten terrein of afgesloten loods is gestald.
3. er is een terrein of loods, die 's nachts dan wel overdag niet voor alle publiek toegankelijk is
(als uw terrein en/of loods 's avonds afgesloten kan worden, maar overdag niet - vanwege de bereikbaarheid voor potentiƫle klanten - dan is immers een inbraak op klaarlichte dag op een niet afgesloten terrein of in een niet afgesloten loods van andere orde dan een inbraak 's nachts)

Is dat niet het geval, dan is het maar de vraag of de redelijkheid zich niet tegen een afwijzing verzet. Ik zou u dan willen adviseren om een jurist de polisvoorwaarden en de situatie uit de doeken te doen, om te kijken of u wellicht toch via uw verzekeraar uw schade vergoed kunt krijgen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag