Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Vorig jaar in de zomer hebben wij schade aan een huurboot opgelopen doordat een andere boot op drift raakte. Wij waren ons anker en de ankerketting kwijt geraakt. Deze kosten werden van ONZE borg ingehouden. Er is een verklaring door de schipper van de andere boot opgesteld en ondertekend dat hij schuld bekent. Ook is er beeldmateriaal van het voorval. De boten waren van verschillende maatschappijen en ook verschillende verzekeringsmaatschappijen. Geen van beide wil het bedrag van de schade aan ons terug storten en wijzen met de vinger naar elkaar

Geachte vragensteller,

Een vervelende situatie, dat u moet opdraaien voor de schade waar een derde partij aansprakelijk voor is. Hij heeft zelfs schuld bekend. Eventueel zou ik u kunnen bijstaan bij het alsnog verkrijgen van een schadevergoeding. Via mijn profielgegevens kunt u contact met mij opnemen. Ik zal uw zaak dan nader beoordelen en kijken welke eventuele vervolgstappen gezet kunnen worden.Beoordeel dit antwoord:

Geachte vragensteller,

Alvorens uw vraag verder te kunnen beantwoorden verneem ik graag van u waar deze boot werd gehuurd. Was dit in Nederland? Was de andere boot ook een Nederlander? Dit is van belang om te bepalen welk recht op de aanvaring van toepassing is.

Daarnaast is van belang wat er in uw huurovereenkomst staat ten aanzien van een schade. Dit om te bepalen wat er in de rechtsrelatie tussen u en de verhuurder geregeld is. Uiteraard kan, afhankelijke van het toepasselijke recht, het eigen risico op de aansprakelijke verhaald worden. Mocht u daarbij hulp nodig hebben, dan kunt u contact met mij opnemen via mijn profielgegevens.Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

het was op Sardinië en de boten zijn gehuurd van een Italiaanse maatschappij (beiden)De schipper van de andere boot is ook nederlander. Het alles is gebeurd bij Sardinië.


Het probleem in uw geval is dat doordat het ongeval in Italië heeft plaatsgevonden en de boten zijn gehuurd van een Italiaanse maatschappij, de kans aanwezig is dat naar Italiaans Internationaal Privaatrecht het Italiaans recht van toepassing is. Op deze website is heel veel kennis aanwezig over het Nederlands recht, maar met het Italiaans recht ben ik niet bekend.
Datzelfde geldt voor de vraag wat rechtens is tussen u en de verhuurder. In die overeenkomst zal ongetwijfeld bepaald zijn dat Italiaans recht van toepassing is.
Het spijt mij dat ik u niet nader kan adviseren.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag