Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Vorig jaar heb ik een parterre-appartement gekocht, waarbij mijn bovenbuurman een dakterras heeft aangelegd op het dak van mijn verlengde uitbouw.
De uitbouw en het dakterras waren beide reeds aanwezig op het moment dat ik mijn appartement kocht.
Ik zou graag zien dat hij zijn verlengde dakterras (op mijn uitbouw) verwijdert vanwege eventuele (toekomstige) lekkageproblemen en in het kader van mijn privacy.

Heb ik het recht te eisen dat hij dit weghaalt of heb ik met de aankoop va mij appartement de huidige situatie als het ware stilzwijgend geaccepteerd. Bij mijn weten heeft mijn buurman geen vergunning voor het dakterras.

Ik zie uw antwoord met belangstelling tegemoet.

U dient na te gaan of de akte van splitsing is aangepast, indien het terras op de splitsingstekening staat en uit de akte blijkt dat het bij de woning van uw buurman hoort, dan kunt u vorderen dat het terras wordt verwijderd. Indien de splitsingsakte echter niet is aangepast, kunt u zondermeer eisen dat e.e.a. in overeenstemming met de splitsingsakte wordt gebracht.

Beoordeel dit antwoord:

Inderdaad zou uit het feit dat u het huis heeft gekocht met alle aanwezige zichtbare of onzichtbare gebreken en of op het huis rustende rechten van derden ( erfdienstbaarheid , opstalrecht) kunnen worden afgeleid , uw toestemming. De volgende vraag is dan : toestemming met wat voor soort recht. Hier is wel belang wat er ooit is afgesproken omtrent het terras en gebruik. Uw beste verweer zou zijn dat uw buurman en de vorige eigenaar slechts persoonlijke afspraken hierover hebben gemaakt, leidende tot een overeenkomst die zonder meer kan worden opgezegd. Minder succesvol is als het kennelijk de bedoeling van partijen was een erfdienstbaarheid of opstalrecht te vestigen op het dak. Dat zijn zakelijke rechten en vatbaar voor inschrijving in het kadaster.

De afwezigheid van een vergunning staat hier los van en een handhavingsverzoek kan leiden tot het alsnog vergunnen van de situatie dus ik denk niet dat u met de gemeente verder komt.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag