Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Voorrang bij erfenis?

Mijn vader is afgelopen zomer overleden. Er is een derde benoemd om het testament uit te voeren.
Even kort samengevat en afgerond:
• Vader heeft achtergelaten 90.000 euro
• Broer en ik hebben ieder nog recht op het kindsdeel van overleden moeder (incl. rente) ad 55.000 euro
• Vader heeft een legaat in zijn testament opgenomen dat ik de eerste 120.000 euro krijg.
Geldt eerst het legaat en dan de kindsdelen? Of eerst de kindsdelen en dan pas het legaat?
Uit 4:7 BW (boek 4 artikel 7) kan ik geen wijs en de meningen hier zijn verdeeld. Iemand die hier iets vanaf weet?

Het is inderdaad een complexe kwestie. Het is belangrijk om te weten dat de afwikkeling van een erfenis onder het Nederlands erfrecht een vrij ingewikkeld proces kan zijn, met name als er sprake is van een testament, legaten en kindsdelen.

In beginsel geldt volgens de Nederlandse wet (artikel 4:7 BW) de volgorde van aanspraken op een nalatenschap doorgaans als volgt: kosten van de uitvaart en de afwikkeling van de nalatenschap, legaten, de waarborging van de legitieme portie van de kinderen (het kindsdeel) en tenslotte de verdeling van het restant onder de erfgenamen volgens het testament of de wet.

Dit zou dus betekenen dat indien er voldoende is in de nalatenschap, het legaat (in dit geval aan jou) eerst wordt uitgekeerd voordat de kindsdelen worden uitgekeerd. Er kan echter een uitzondering zijn als in het testament iets anders is bepaald, of als de omvang van de nalatenschap niet toereikend is om alle aanspraken te voldoen.

In jouw specifieke situatie, aangezien de waarde van de nalatenschap (90.000 euro) kleiner is dan het legaat (120.000 euro), is dit een ingewikkeld vraagstuk waarbij mogelijk verschillende regels en bepalingen een rol spelen. Hierbij komt nog dat jij en je broer beiden recht hebben op een kindsdeel van de overleden moeder, wat de situatie nog complexer maakt.

Ik adviseer om professioneel juridisch advies in te winnen bij een notaris of een gespecialiseerde advocaat in erfrecht. Zij kunnen je precies vertellen hoe het zit met jouw specifieke situatie en welke stappen je het beste kunt nemen."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag