Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Voorkomen verkoop geleasde voertuig?

Ik heb een financiële lease die nog slechts 10 maanden te gaan heeft. Door een miscommunicatie met de lease maatschappij is er een betalingsachterstand opgetreden van 2 maanden. Nu heeft de maatschappij een melding gedaan van verduistering en is de auto in het buitenland door politie in beslag genomen. Het betreft een kleine vrachtwagen voor paarden, die door mij bedrijfsmatig wordt gebruikt en veelal in het buitenland.
Ik heb voorgesteld om de hele looptijd af te lossen plus de gemaakte kosten, dus de maatschappij heeft geen enkele schade.
Dit wordt door hen geweigerd.
Deze auto is voor mij van enorm zakelijk belang en de waarde is veel hoger als het bedrag wat nog afgelost moet worden.
Welke procedure kan ik starten om te voorkomen dat het voertuig aan een derde partij wordt verkocht.
Zoals ik reeds aangaf heb ik de middelen gevonden om de maatschappij volledig schadeloos te stellen

Op basis van de informatie die je geeft, lijkt er ruimte te zijn voor een juridisch traject. Uiteindelijk zal dit echter afhangen van de specifieke leaseovereenkomst en de algemene voorwaarden die van toepassing zijn.

Ten eerste zou je een jurist of advocaat kunnen benaderen om een ‘voorlopige voorziening’ bij de rechtbank aan te vragen. Dit is een voorlopige uitspraak van de rechter in afwachting van een definitieve uitspraak in een bodemprocedure. Met een voorlopige voorziening kun je proberen de verkoop van de auto tegen te gaan zolang de bodemprocedure loopt.

Verder zou je vanuit de wet op het financieel toezicht mogelijk een klacht kunnen starten tegen je leasemaatschappij bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). Zij kunnen dan beoordelen of de leasemaatschappij zich heeft gehouden aan de geldende regelgeving voor financiële instellingen.

Verder zou je de overeenkomst en de algemene voorwaarden van de leasemaatschappij kunnen (laten) controleren. Er kunnen bepalingen in staan die je in deze situatie kunnen helpen.

Omdat de situatie complex is en veel afhangt van de specifieke feiten en overeenkomsten, zou ik je adviseren om een advocaat of jurist te raadplegen voor verder advies. Zij kunnen naar jouw specifieke omstandigheden kijken en gepersonaliseerd, deskundig advies bieden.
---------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag