Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Voor onderhoud huis dakgoot buren gebruiken?

Ik heb lekkage via mijn zijramen. Deze zijn alleen toegankelijk via de dakgoot van de buren. Zij weigeren toegang met het argument dat de goot zwak is. Conclusie. Ik kan geen onderhoud plegen aan mijn woning.

Het lijkt erop dat je te maken hebt met een geval van erfdienstbaarheid, het recht om gebruik te maken van de grond van een ander ondanks dat het jouw eigendom niet is. In dit geval, gebruik maken van de dakgoot van de buren om toegang te krijgen tot je ramen voor onderhoud.

Volgens Nederlands recht moet een erfdienstbaarheid worden opgenomen in een notariƫle akte en worden geregistreerd bij het Kadaster om rechtsgeldig te zijn. Als er niets is vastgelegd over jouw recht om de dakgoot van je buren te gebruiken voor onderhoud aan je woning, dan mogen je buren je dat volgens de wet weigeren.

Mogelijk heb je wel het recht om de dakgoot te gebruiken als dit absoluut nodig is voor bijvoorbeeld onderhoud of optimaal gebruik van je eigen perceel.

Het zou verstandig zijn om je situatie verder te bespreken met een jurist of advocaat die ervaring heeft met vastgoed- en burenrecht, zodat je kunt onderzoeken welke opties je hebt en hoe je de situatie het beste kunt aanpakken."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag