Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Voor mijn huis ligt een gemeentetuintje dat al jaren niet naar behoren wordt bijgehouden. Inkomen al tijden bezig met het verzoek of ze de oude troep er uit willen halen en er iets fatsoenlijks willen neerzetten. Wat er nu in staat kan je geenbeplanting meer noemen. De gemeente wil dit niet doen, maar het is wel het aangezicht van mijn woning ( eigendom). Wat kan ik hier tegen doen?

U kunt altijd de gemeente vragen of u het tuintje voortaan mag onderhouden. U mag ook verwachten dat het tuintje wordt bijgehouden dus dat het niet overwoekerd met onkruid maar blijkbaar gebeurd dat ook maar vindt u de beplanting niet mooi.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik mag het zelf bijhouden, maar dan moet ik het huren. Ten eerste kan ik dat niet betalen als alleenstaande moeder. En ten tweede heb ik daar geen tijd voor, omdat ik meer dan 40 uur per week werk. Dit heeft te maken met het feit, dat ik per dag 3 uur reistijdvergoeding heb woonwerk. Daarom wil ik dat de gemeente dit doet. De beplanting is inmiddels geen beplanting meer, maar kreupelhout met daardoorheen spul wat aangewaaid is. Hetgeen wat er oorspronkelijk in stond is al geplant voor dat ik dit huis kocht in 1983, maar daar is inmiddels niets meer van over.


Reactie van de vraagsteller

Is er dan geen mogelijkheid om voor elkaar te krijgen, dat de gemeente dit weer fatsoenlijk maakt? Ik heb als burger plichten, maar de gemeente ook naar de burgers toe. Hierdoor wordt mijn woongenot aangetast en de waarde van mijn woning zal minder worden. Ik heb ook al voorgesteld, dat zij er gras in doen. Die grasmaaier wil ik er zelf wel overheen halen. Dat is niet zo veel werk, maar dat willen zij ook niet. Het blijft volgens hun zo als het is. Vandaar mijn vraag of er mogelijkheden zijn om dit af te dwingen.


De vraag is of de gemeente onrechtmatig handelt door (a) het stukje grond niet (goed) te beheren en (b) u niet toe te staan het stukje grond zelf netjes te houden. Van onrechtmatigheid zal niet snel sprake zijn. De gemeente is eigenaar van de grond en mag dus zelf weten hoe zij dit beheert. Dat wordt pas anders als u door het gebrek aan onderhoud ernstige hinder ondervindt. Dat lijkt hier niet zo te zijn. U vindt het geen gezicht, maar ernstige overlast geeft het niet.

Bij die stand van zaken kunt u de gemeente niet dwingen om het stukje groen behoorlijk te onderhouden.

Beoordeel dit antwoord:

Allereerst is het altijd zinvol om een klacht in te dienen bij de gemeente, liefst schriftelijk. Als dat niet werkt kunt u altijd een of meer politieke partijen benaderen. Die kunnen dan de gemeente aanspreken op hun falen.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag