Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Voor mijn bedrijf dat in 2010 is gestart, huur ik bedrijfsruimte. Een aantal vertrekken zijn exclusief voor ons bedrijf (fabriekshal en kantoorruimten) en een aantal vertrekken delen wij met de eigenaar (vergaderruimte, kantine, toilet etc.). Ik ben een huurovereenkomst voor 5 jaar overeengekomen die nu nog zo'n 3 jaar loopt.

De eigenaar wil ons echter graag voortijdig laten vertrekken omdat hij de ruimte nu zelf goed kan gebruiken. In principe wil ik daar wel aan meewerken, maar ik wil dan wel een redelijke compensatie ontvangen. Is er een formule/factor die gebruikelijk is in deze situatie (b.v. percentage van de huur tot einde contract)? Ik verwacht dat onze huurkosten veel hoger worden (misschien wel verdubbelen) omdat ik tot dusver alleen geschikte panden kan vinden waar alle voorzieningen exclusief voor ons zijn.

Daarnaast zou ik ook in redelijke mate gecompenseerd willen worden voor andere kosten: 1) onze investeringen in het huidige pand die wij achterlaten, 2) verhuiskosten (verhuizer, productiviteitsverlies tijdens verhuizing, communicatie over nieuwe locatie (visitekaartjes, briefpapier etc.)). Ik ben benieuwd wat in dezen gebruikelijk is.

De eigenaar kan de huurovereenkomst niet vóór de einddatum opzeggen. Als u met huurbeëindiging instemt, mag u dus zelf de voorwaarden bepalen waaronder u dat doet. Een redelijke vergoeding voor te maken kosten zou ik daarin zeker meenemen. U mag ook besluiten tot de ienddatum van het contract te blijven als de verhuurder u niet voldoende tegemoet wil komen.

Er is in dit soort zaken geen formule die het bedrag bepaalt waarop u aanspraak kunt maken. Uitgangspunt is dat u bevoegd bent tot het einde van de huur te blijven zitten, en dat ú de voorwaarden bepaalt waaronder u (voortijdig) vertrekt.

Beoordeel dit antwoord:

Mijn collega van Binsbergen heeft gelijk. Hierover is niets geregeld in de wet. U mag dat dus zelf bepalen. Wel kan uit de rechtspraak en een aantal zaken die ik op dit gebied heb gedaan een voorstel gemaakt worden wat u aan de verhuurder kunt doen. Als u dat wenst kan ik u daarin begeleiden.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor deze reactie, op zich is mijn rechtspositie mij bekend. Omdat ik ook wel eens zaken doe met de verhuurder, ben ik op zoek naar een billijke/gebruikelijke compensatieregeling. De verhuurder heeft ook belang bij de relatie dus ik verwacht dat we er zonder kleerscheuren uitkomen als ik met een redelijk en onderbouwd voorstel kom.


Het mooist is altijd als mensen er zonder procedures of juristerij samen uit komen; succes!

Beoordeel dit antwoord:

U kunt voorstellen dat u de laatste 2 maanden gratis huurt als beloning voor uw bereidheid te vertrekken. Dergelijke afspraken zie ik wel eens voorbij komen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Aan Martijn de Schepper. Hartelijk dank voor deze reactie, zulke cijfers zoek ik. Wat mij wel verbaast is dat 2 maanden huur in niets relateert aan de termijn die nog te gaan is. Daarnaast is mijn schade veel groter; als de huur verdubbelt dan is de schade 36 maanden huur + de onkosten.


Zoals ik al aangaf: u bent in de positie om te bepalen voor hoeveel geld u eerder weg wilt. U kunt zich dus op het standpunt stellen dat uw volledige schade vergoed moet worden, en anders blijven zitten. Natuurlijk is ook van belang of u de kosten van verhuizing t.z.t. sowieso moet maken, als de verhuurder bij einde contract (in 2015) niet verder wil verlengen.

Een afkoopsom gelijk aan minimaal zes maanden huur lijkt mij echter zonder meer redelijk.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag