Stel vraag

Particulier


Voor het vragen van "een verklaring voor recht" bij de kantonrechter, kan dat plaatsvinden middels tussenkomst van een deurwaarder, of moet daarvoor een advocaat verplicht?

Als er bij de kantonrechter wordt geprocedeerd is een advocaat niet verplicht. Een deurwaarder mag voor u als gemachtigde optreden bij de kantonrechter.

Vraag is wel even of de kantonrechter bevoegd is maar dat zal de deurwaarder voor u kunnen beoordelen. U kunt uiteraard ook nog even antwoorden wat u precies wilt vorderen dan kan ik u vertellen of de kantonrechter bevoegd is.

Beoordeel dit antwoord:

Bij de kantonrechter kunt u zelf procederen. U hoeft dus geen advocaat te hebben. Maar niet alle zaken kunnen bij de kantonrechter aangebracht worden. De grens ligt bij een geldelijk belang van € 25.000,00 en meer. Zaken van onbepaalde waarde, waarbij er aanwijzingen zijn dat het daaraan ten grondslag liggende belang meer dan € 25.000,00 bedraagt, dienen niet bij de kantonrechter, maar bij de "gewone" rechter te worden aangebracht. Wel is de kantonrechter bij uitstek bevoegd om te oordelen over zaken, waaraan een arbeids-, krediet- of huurovereenkomst aan ten grondslag ligt, ook boven het bedrag van € 25.000,00. Ook is hij bij uitstek bevoegd kennis te nemen van zaken omtrent een koopovereenkomst, waarbij een consument (een niet in de uitoefening van een beroep of bedrijf handelende persoon) betrokken is. Ook daar geldt de bovengrens van € 25.000,00 niet.
Indien u de wederpartij wilt dagvaarden, heeft u een deurwaarden nodig, die de dagvaarding voor u aan die partij uitbrengt (u richt zich in uw dagvaarding dan ook tot de wederpartij en niet tot de rechter). Maar niet alle zaken worden ingeleid met een dagvaarding. Bepaalde zaken moeten via een verzoekschrift bij de kantonrechter worden aangebracht. In de betreffende wet of het betreffende wetsartikel staat vaak of het geschil daarover via een verzoekschrift moet worden aangebracht ("op verzoek van...). Een verzoekschrift kunt u zonder tussenkomst van de rechter rechtstreeks naar de rechter sturen (dus het wordt niet aan de wederpartij, maar aan de rechter gericht).
Of u bij de kantonrechter terecht kunt en of u daarbij een deurwaarder nodig heeft, is dus afhankelijk van waarvoor u een "verklaring voor recht" wenst te ontvangen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

In de dagvaarding wordt een "verklaring voor recht" gevraagd voor een "buitengerechtelijke vernietigingsverklaring" ex artikel 3:49 BW.


Bestaat er reeds een buitengerechtelijke verklaring? Want dan is de rechtshandeling al vernietigd door die verklaring, tenzij de wederpartij daarin niet berust. In dat laatste geval komt de rechter er aan te pas. Om te bezien of de kantonrechter bevoegd is kennis van de zaak te nemen, is bepalend waarover die rechtshandeling gaat. Gaat het om een rechtshandeling, waarvan de waarde de € 25.000,00 niet overstijgt danwel om een arbeids- of vut-overeenkomst of over een krediettransactie in de zin van de Wet op het consumentenkrediet of over een agentuur-, huur-, huurkoop- of consumentenkoopovereenkomst of ligt die aan de rechtshandeling ten grondslag, dan is de kantonrechter bevoegd en heeft u geen advocaat nodig.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

De vernietiging van rechtshandelingen dateert van medio juni 2013 het betreft bedreiging, bedrog of misbruik ex artikel 3:44 BW, de wederpartij heeft onweersproken, onbetwist niets ontzenuwd, derhalve is het aannemelijk dat deze in de vernietiging zal berusten, doch ik heb er belang bij om voor de vernietiging een `verklaring voor recht` te verkrijgen, om het bewijs te kunnen bekrachtigen, lijkt mij handig om dit voor het starten van een bodem procedure door de rechtbank bekrachtigd te hebben.
Het belang is groter dan € 25.000,00 dus zal ik een advocaat dienen te zoeken, welke mij basis van onvermogen wil bijstaan.


Als het belang groter is dan € 25.000,00 en het betreft geen zaak zoals mw. Van Veldhoven al omschreef dan moet u inderdaad procederen bij de rechtbank en heeft u een advocaat nodig. Als u in aanmerking komt voor een toevoeging (door de overheid gefinancierde rechtsbijstand) dan is het verstandig om eerst even naar het Juridisch Loket te gaan. U kunt dan namelijk een korting van € 52,00 op uw eigen bijdrage krijgen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag