Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Volmacht geldig in Nederland?

Ik heb een vraag. Ik werk voor een Pools bedrijf en ik zal hier overeenkomsten ondertekenen met onze opdrachtgevers. Wat moet ik doen als ik een volmacht heb van een andere bedrijfsvertegenwoordiger die is geregistreerd in het Poolse Nationaal Gerechtelijk Register? In Polen, een volmacht van een geregistreerde in Poolse Nationaal Gerechtelijk Register gevolmachtigde kan andere volmachten aanwijzen. Is mijn volmacht hier ook geldig? Ze kunnen dan contracten ondertekenen zonder registratie, alleen een ondertekend document is voldoende. Kan dit in Nederland?

In Nederland kan een vertegenwoordiger, ofwel de gevolmachtigde, in principe rechtshandelingen verrichten namens de volmachtgever. Hiervoor is een volmacht juridisch noodzakelijk volgens het Nederlandse Burgerlijk Wetboek. De volmacht is een toestemming die de volmachtgever (de eigenlijke contractpartij) van tevoren geeft aan de gevolmachtigde (bijvoorbeeld jij) om in zijn of haar naam een rechtshandeling te verrichten.

Wat betreft jouw specifieke situatie: het begrip 'volmacht' is in principe universeel en niet per se gebonden aan de wetgeving van een specifiek land. Dus als je een volmacht hebt gekregen van een Poolse bedrijfsvertegenwoordiger, zou die volmacht ook in Nederland geldig moeten zijn. Het Nederlandse recht lijkt in grote lijnen aan te sluiten bij de vereisten die je beschrijft zoals die uit het Poolse recht naar voren komen.

Let op: Het Nederlandse recht vereist dat de volmacht duidelijk is. De volmacht moet dan ook precies aangeven wat de gevolmachtigde namens de volmachtgever mag doen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het sluiten van specifieke overeenkomsten.

Een advocaat of notaris kan je hier meer over vertellen en mogelijk formaliteiten regelen. In sommige gevallen kunnen zij ook hulp bieden bij het controleren of een volmacht daadwerkelijk geldig is in Nederland.
---------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag