Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Verwijdering hemelwaterafvoer aangrenzend winkelpand?

De hemelwaterafvoer van het aangrenzende winkelpand komt uit op ons dak. Wat op zijn beurt voor het nodige extra water zorgt waar onze afvoeren niet genoeg capaciteit voor hebben. Wat resulteert in lekkages in mijn pand.
Is dit voldoende om een vordering tot verwijdering aan te vragen? Het is niet bekend of deze afvoer er langer zit dan 20 jaar.

Het water van het aangrenzende winkelpand mag geen schade of hinder veroorzaken aan uw pand. Dit zou als onrechtmatig kunnen worden gezien. Uw eerste stap zou moeten zijn om in gesprek te gaan met de eigenaar van het andere pand en naar een oplossing te zoeken - bijvoorbeeld door het regenwater beter te verdelen of door de capaciteit van de afvoer te vergroten.

Mocht dit gesprek niet tot een oplossing leiden, dan kunt u een procedure starten bij de rechtbank. Vermoedelijk valt de situatie te kwalificeren als een onrechtmatige daad (art. 6:162 BW). Dit geeft u het recht om schadevergoeding te vorderen en/of een verbod op verdere schade op te leggen.

Let op dat bij een dergelijke procedure het van belang is om goed te onderbouwen dat er daadwerkelijk sprake is van schade en dat deze direct het gevolg is van de handelingen van de buurman. Raadpleeg een jurist of advocaat om u verder te helpen met deze situatie.

Als de afvoer er langer dan 20 jaar zit, zou de eigenaar van het aangrenzende pand kunnen claimen dat er een erfdienstbaarheid is ontstaan ('erfdienstbaarheid door verjaring'). In zo'n geval zou de afvoer misschien niet verwijderd hoeven worden. Het is dan aan te raden om juridisch advies in te winnen, om te zien of dit argument opgaat en hoe u kunt reageren.

De feitelijke situatie en de precieze details zijn van groot belang bij het beoordelen van uw mogelijkheden, dus het is verstandig om een expert om advies te vragen.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag