Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Verwijdering BKR registratie door vormfout?

Wij zijn bezig met een hypotheekaanvraag voor een woning. Nu blijkt na het opvragen van een BKR overzicht dat ik een A2 codering heb bij de bank uit 2019.
Ik heb naar aanleiding hiervan op 30 november tot tweemaal toe contact gehad met de afdeling achterstanden van de bank. Tijdens het gesprek werd mij ook tweemaal medegedeeld dat er in hun systemen staat dat er een achterstand zou zijn uit 2019 en dat dit dossier is overgedragen aan een incassobureau. Een medewerker heeft mij de contactgegevens van het incassobureau gegeven en ik heb met hen contact opgenomen. Het incassobureau heeft mij benadrukt dat zij nooit een dossier hebben ontvangen en dat er op basis van de verstrekte gegevens en mijn NAW-gegevens geen enkel dossier bij hen bekend is van mij en verwees mij terug naar de bank. Toen ik hen nogmaals belde werd er nogmaals gezegd dat er bij hen geregistreerd staat dat het dossier aan het incassobureau is overgedragen. Ik heb in de afgelopen jaren ook geen post ontvangen over een eventueel lopend dossier bij een ander incassobureau over deze achterstand. Mocht deze er wel zijn heb ik dus sinds 2019 ten onrechte geen kans gehad om dit naar tevredenheid van beiden partijen netjes op te lossen.

Kan ik op basis van deze foute registratie aanspraak maken op verwijdering van de registratie en/of via een juridische weg op basis van een vormfout en daardoor geen kans om dit eerder op te lossen een verwijdering van de registratie bereiken?

Het kan erg belastend zijn om ten onrechte een negatieve BKR-registratie te hebben, vooral als je een hypotheek wilt krijgen. In jouw situatie lijkt het erop dat er een fout is gemaakt bij de registratie van je schuld en de overdracht aan het incassobureau.

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) heeft bepaalde regels en procedures die moeten worden gevolgd voordat een schuld wordt geregistreerd. Een van de belangrijkste daarvan is dat je als schuldenaar eerst een achterstands- en waarschuwingsmelding moet krijgen voordat de schuld wordt geregistreerd. Het lijkt erop dat dit in jouw geval niet is gebeurd.

Als de betreffende bank niet kan aantonen dat ze deze berichten hebben gestuurd, kun je de onrechtmatige registratie aanvechten op grond van de Wet bescherming persoonsgegevens. Hoewel dit proces ingewikkeld kan zijn, kan het de moeite waard zijn om een gespecialiseerde advocaat in te schakelen om je te helpen met dit proces.

Tevens is het belangrijk om te onthouden dat een BKR-registratie meestal pas na vijf jaar wordt verwijderd. Dit betekent dat de registratie nog een paar jaar kan blijven staan, zelfs als de schuld inmiddels is afbetaald. Het kan echter in sommige gevallen mogelijk zijn om de registratie eerder te laten verwijderen, bijvoorbeeld als er sprake is van een fout zoals in jouw geval.

In ieder geval zou het verstandig zijn om een brief te sturen naar de betreffende bank (eventueel via een advocaat) waarin je uitlegt dat je de schuld betwist en dat je bewijs wilt zien van de communicatie die heeft geleid tot de registratie. Als de bank niet reageert of de registratie niet kan staven met bewijs, dan kan je overwegen om een formele klacht in te dienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens die toeziet op de naleving van de AVG en andere privacywetten.

Belangrijk: dit advies is gebaseerd op algemene principes van Nederlands recht en is geen vervanging voor juridisch advies. Elk geval is uniek en heeft mogelijk verschillende juridische implicaties. Het is altijd raadzaam om juridisch advies in te winnen."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag