Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Verweer tegen onterechte aangifte van stalking?

Er is aangifte gedaan van stalking tegen mij. De wijkagent kwam aan huis voor een zogenoemd 'stopgesprek'. Ik kreeg geen inhoudelijke uitleg. Ik weet niet wat er in de aangifte staat. Hoe kom ik dat te weten? Er is me wel gezegd dat ik zal worden vervolgd zodra ik nog één keer contact opneem met die persoon of met iemand uit de omgeving van die persoon. Ik heb hier heel veel stress van en heb nood aan duidelijkheid. Kan een advocaat het proces verbaal opvragen van de aangifte?

Wat een vervelende situatie waarin u zich bevindt. Het is inderdaad mogelijk dat een advocaat het proces-verbaal van de aangifte kan opvragen. Dit kan meestal gebeuren zodra een vervolging is ingesteld of wanneer er voor de rechtzaak informatie nodig is voor uw verdediging. Uw advocaat heeft toegang tot deze stukken in uw strafdossier.

Het is belangrijk om te weten dat stalking wordt gedefinieerd als het herhaaldelijk lastigvallen van een persoon, met de bedoeling die persoon te bedreigen, vrees aan te jagen of het persoonlijk leven van die persoon te ontregelen.

Verder, zou je de mogelijkheid kunnen hebben om zelf een klacht in te dienen tegen de persoon die de aangifte heeft gedaan, als je van mening bent dat de aanklacht vals is. Dit kan laster of smaad zijn, afhankelijk van de specifieke omstandigheden. Dit is doorgaans een proces dat u met juridische begeleiding wilt navigeren.

Zoals u waarschijnlijk begrijpt, is stalking een serieuze beschuldiging en het wordt aangeraden contact op te nemen met een strafrechtadvocaat om uw situatie te bespreken en een passende verdedigingsstrategie op te stellen. Deze situatie kan complex zijn en kan mogelijk significante juridische implicaties met zich meebrengen.

De bovenstaande informatie is algemene informatie en niet bedoeld als vervanging voor juridisch advies. Het is daarom raadzaam om een professionele jurist of advocaat in te schakelen die u kan helpen in uw specifieke situatie.
---------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Na die aangifte van stalking en dat stopgesprek door de wijkagent is er een situatie ontstaan waarin ik mij aangetast voel in mijn vrijheid van spreken, nog los van hoe het me emotioneel aangrijpt. Die aangifte gaat niet meer weg, ook niet als ik een tegenaangifte zou doen, van smaad, laster, lasterlijke aanklacht, als ik dat al zou willen. Er is geen onderzoek gedaan door de politie, het stopgesprek gaat daaraan vooraf. Maar zo kan niet vastgesteld worden dat ik die persoon niet gestalkt heb. Dat blijft boven mijn hoofd hangen voor altijd. Nu is de situatie al maanden dat degene die de aangifte gedaan heeft denkt dat hij 'gelijk' heeft en ik kan me niet verdedigen naar die persoon toe want dan wordt ik vervolgd. Kan ik dan niet beter wel iets laten weten richting die persoon zodat er een politieonderzoek komt naar de situatie en vast kan komen te staan dat er geen sprake is geweest van stalking? Of is dat een heel slecht idee?


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag