Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Verwachting verhoor valse aangifte van mishandeling?

Op 4 juni jl. heb ik iemand willen aanspreken op zijn weggedrag. De persoon viel mij aan en ik heb mij verdedigd. Die persoon heeft aangifte gedaan van mishandeling en was net 10 min. eerder met het inschakelen van politie dan ik was. Op 10 oktober heb ik een verhoor gehad. De agent die het verhoor afnam, was niet bepaald onpartijdig. Dus ik ben bang dat ik als schuldig word bevonden. Ik vind het allemaal nogal lang duren. Een verhoor na 3 maanden van het gebeuren en nu weer 1 maand na het verhoor nog geen reactie. Ik slaap er slecht door. Ik vraag mij af waarvoor ik eventueel gestraft zal worden en of het een financiële kwestie wordt. Mijn inkomen is net € 89 te hoog om rechtsbijstand te krijgen en ik kan een geldboete niet betalen. Weet u wat het gevolg kan zijn als ik schuldig word bevonden?

Het Nederlandse rechtssysteem baseert haar beslissingen op bewijzen en feiten. Het is dus belangrijk om te benadrukken dat een onpartijdige houding van de agent die het verhoor afnam, jouw schuld niet noodzakelijk bepaalt. Wanneer je van mishandeling beschuldigd wordt, zal de bewijslast bij de aanklager liggen, in dit geval de persoon die jou aangevallen heeft.

Het is ook belangrijk om te weten dat het Openbaar Ministerie (OM) de uiteindelijke beslissing zal nemen over het al dan niet vervolgen op basis van het politierapport. Het kan enige tijd duren voordat je hierover wordt geïnformeerd, en het tijdsbestek varieert per zaak. Mocht je onverhoopt wel vervolgd worden, dan zou je voor de rechter moeten verschijnen.

Als je van mishandeling wordt beschuldigd en schuldig wordt bevonden, dan kunnen de gevolgen afhangen van de ernst en de aard van de mishandeling. Volgens artikel 300 van het Nederlandse Wetboek van Strafrecht kan een veroordeling voor mishandeling resulteren in een gevangenisstraf van maximaal drie jaar of een geldboete van de vierde categorie, die kan oplopen tot 21.750 euro.

Het is ook mogelijk dat het OM een strafbeschikking uitvaardigt, wat betekent dat je een bepaalde straf krijgt opgelegd zonder tussenkomst van een rechter. Dit kan ook een boete of taakstraf zijn.

Soms kan men een schadeclaim indienen, wat betekent dat je financieel aansprakelijk gehouden kan worden voor eventuele schade of letsel veroorzaakt door de mishandeling.

Hoewel je inkomen net boven de grens ligt voor gratis rechtsbijstand, zijn er mogelijk andere manieren om juridische bijstand te krijgen. Er zijn bijvoorbeeld pro deo advocaten die werken tegen een verminderd tarief, afhankelijk van je inkomen.

Ten slotte, ik raad aan om contact op te nemen met een gespecialiseerde jurist of advocaat om je zaak en eventuele opties te bespreken.
----------------
Let op! Dit gratis advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer
----------------
Bel ons voor verdere hulp
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Mogelijk kunnen wij u gratis verder helpen of doorverwijzen naar een betrouwbare advocaat of jurist. Bel ons tijdens kantoortijden op 040 2350423.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag