Familie, Scheiden, Alimentatie
Particulier
Vervanging gestolen fiets betalen van kinderbijslag/-alimentatie?
We hebben twee puber dochters waarvan de oudste nu 16 jaar is.
Voor de vraag hieronder relevante afspraken die we gemaakt hebben.
- Verdeling 60/40
- Ik betaal kinderalimentatie voor levensonderhoud (altijd op tijd, net als de indexatie)
- De oudste staat bij mij ingeschreven t.b.v. fiscale voordelen
- We hebben beiden het ouderlijk gezag
- Ik ontvang dus ook de kinderbijslag voor in dit geval de oudste
- Deze stort ik in zijn geheel door naar mijn ex omdat we hebben afgesproken dat zij ook primair verantwoordelijk is voor alle regelzaken, en dus ook financiële zaken.
Nu is onlangs van de oudste haar fiets gestolen. In mijn optiek kan zoiets altijd een keer gebeuren.
Mijn ex lijkt haar echter hiervoor (extra) te willen straffen ofzo, want ik kreeg vanmorgen onderstaand appje van m’n ex:
Goedemorgen,
M. heeft deze fiets destijds gekregen. Nu ze 'm kwijt is én verzekering verlopen, is t niet meer mijn pakkie an. Ze mag zelf voor nieuwe fiets zorgen.
Natuurlijk staat t jou vrij om haar te ondersteunen/helpen.
Nu ben ik het hier hartgrondig mee oneens.
Ten eerste zijn wij als ouders nog zeker vier/vijf jaar financieel verantwoordelijk voor haar.
Ten tweede hebben wij afgesproken dat dit soort zaken primair door m’n ex zouden worden geregeld en betaald.
Sentiment: ze koopt wel een kat van € 850 voor haar, maar iets essentieels als een fiets wil ze dus niet meer aan bijdragen.
Ik vind dat wij dit als ouders moeten betalen en dan kunnen we best zeggen dat wij dat deze keer nog voor haar regelen, maar dat als deze gestolen wordt ze zelf iets moet regelen.
Dit was slechts de inleiding, dan nu de echte vraag.
- Hoe sta ik juridisch als ik besluit om de kinderbijslag, die ik dus ontvang, te gebruiken om een nieuwe fiets voor haar te kopen?
- Hoe sta ik juridisch als ik besluit om de kinderalimentatie die ik betaal te gebruiken om een nieuwe fiets voor haar te kopen?
En natuurlijk maak ik een eventueel restant bedrag alsnog over. Dat is immers de afspraak.
Ik zie uw reactie graag tegemoet.
Ik wil graag benadrukken dat dit oriënterend advies is en voor een concreet juridisch advies in uw situatie kunt u het beste een jurist of advocaat benaderen.
Ten eerste, de hoofdregel volgens de wet (artikel 82 lid 1 van boek 1 van het Burgerlijk Wetboek) is dat ouders het gezag gezamenlijk uitoefenen en dat zij als zodanig de plicht en het recht hebben om de minderjarige te verzorgen en op te voeden. Dit omvat ook de kosten van verzorging en opvoeding. Dit betekent dat u als ouder een verplichting heeft om bij te dragen aan de kosten van uw kinderen.
In principe dienen kinderalimentatie en kinderbijslag bij te dragen aan de kosten van verzorging en opvoeding van het kind. Dit omvat zaken als eten, kleding, schoolgeld, maar ook overige kosten zoals bijvoorbeeld een fiets. Er is in dat opzicht geen belemmering om kinderbijslag of kinderalimentatie te gebruiken om een nieuwe fiets voor uw dochter te financieren.
Belangrijk is wel daarin dat de afspraken die u met uw ex-vrouw heeft gemaakt worden nageleefd. U heeft aangegeven dat u de kinderbijslag in zijn geheel doorstort naar uw ex omdat jullie hebben afgesproken dat zij primair verantwoordelijk is voor alle regelzaken en financiële zaken. Als u hier verandering in aanbrengt door de kinderbijslag eerst voor de fiets te gebruiken, dan wijkt u af van deze afspraak. Het is aan te raden om hierover duidelijke afspraken te maken met uw ex-vrouw om potentiële conflicten in de toekomst te voorkomen.
Wat betreft de kinderalimentatie, zou het in principe mogelijk zijn om deze te bestemmen voor de aankoop van een nieuwe fiets, aangezien het is bedoeld voor de kosten van de verzorging en opvoeding van uw dochter. Echter, omdat u aangeeft dat het restant zal worden overgemaakt, impliceert dit een reductie van de kinderalimentatie. Dit kan alleen als er veranderde omstandigheden zijn en als u afspraken maakt met uw ex-vrouw, anders moet een rechter de wijziging toestaan.
Het verdient absoluut de voorkeur om hierover met uw ex-partner in gesprek te blijven en te proberen gezamenlijke afspraken te maken die in het belang van uw dochter zijn. Als dit gesprek echter moeilijk blijft, kunt u overwegen om een mediator of een advocaat in te schakelen die kan helpen om tot een oplossing te komen.
Ik hoop dat dit u een algemene indruk geeft van de juridische situatie. Voor concreet juridisch advies raad ik u nogmaals aan een gespecialiseerder jurist of advocaat te contacteren."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer
Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.