Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Verrekening meer-inbreng verkoop koophuis?

In 2014 had ik een koophuis. Dit huis stond volledig op mijn naam.
Mijn vrouw is op enig moment bij mij met haar zoontje ingetrokken. Tevens werden zij in de BRP op mijn woonadres ingeschreven. In 2020 zijn wij getrouwd in beperkte gemeenschap van goederen. Mijn woning heeft altijd op mijn naam gestaan.
Uiteindelijk heb ik mijn woning verkocht met een overwaarde van € 300.000,- Ik schat dat mijn vrouw destijds ongeveer € 50.000,- aan bouwmateriaal geïnvesteerd had in mijn voormalige woning.
In 2021 hebben wij samen een nieuwe woning aangekocht.
De volledige overwaarde uit mijn woning is hierin geïnvesteerd ten behoeven van het verkrijgen van de financiering.
Nu wij gaan scheiden vraag ik mij af hoe het zit met de meer-inbreng mijnerzijds in relatie tot verdeling van de overwaarde van onze huidige gezamenlijke woning?
Kortom: wie heeft recht op welk deel?

Bij het oplossen van uw situatie spelen er een aantal factoren. Dit zijn ingewikkelde vraagstukken die gebaseerd zijn op de inhoud van het huwelijkscontract, de mogelijke afspraken die u en uw (ex-)echtgenoot hebben gemaakt en de wijze waarop de vermogens zijn vermengd.

Hierbij een algemeen beeld:

Aangezien u en uw vrouw getrouwd zijn in beperkte gemeenschap van goederen, zijn alle bezittingen en schulden die vóór het huwelijk zijn verkregen in principe van u als individu. Echter, aangezien de meerwaarde van de woning tijdens uw huwelijk is gerealiseerd, kan deze mogelijk worden gezien als gezamenlijk vermogen, ongeacht wiens naam op de eigendomsakte staat.

Wat betreft de investering van €50.000 door uw vrouw in uw woning: het hangt af van of hier onderlinge afspraken over zijn gemaakt. Als er geen afspraken zijn gemaakt over de terugbetaling van deze bijdrage in het geval van een scheiding, kan het zijn dat dit bedrag als gift wordt beschouwd. Echter, het kan ook zijn dat er gesteld wordt dat er een intentie was om het bedrag te vergoeden.

Wat betreft de nieuwe gezamenlijke woning: indien de overwaarde van uw vorige woning hierin is geïnvesteerd, zou het kunnen dat u met uw vrouw moet overleggen over het deel dat u heeft geïnvesteerd. De waarde van deze woning, inclusief de overwaarde van de vorige woning, zal waarschijnlijk als gezamenlijk eigendom worden beschouwd.

Het is belangrijk te benadrukken dat dit algemene richtlijnen zijn, en afhankelijk van uw specifieke situatie en/of afspraken met uw vrouw, kan de verdeling variëren. Daarom raad ik u aan om juridisch advies in te winnen bij een huwelijksvermogensrecht advocaat om u verder te helpen met deze kwestie.
--------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Mogen wij u doorverwijzen naar www.echtscheidingswinkel.nl ?

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag